BBL opleiding

Hoe nu verder met de BBL opleiding?

Je was net zo goed bezig met je BBL opleiding, tot je ineens thuis op de bank belandde door de corona maatregelen. Super jammer, maar je bent niet de enige. We kunnen ons goed voorstellen dat je niet weet wat je te wachten staat voor de komende periode. Om je daar toch een beetje mee te helpen, hebben we voor jou de maatregelen voor de BBL opleiding op een rijtje gezet:

Technische mbo vacatures

Maatregelen voor de BBL opleiding

 • BBL-onderwijs dat bij bedrijven plaatsvindt kan doorgaan, dit wordt bepaald door de organisatie van het bedrijf waar je meeloopt of je school. Als zij het toestaan, doen zij dit volgens de richtlijnen van het RIVM en de GGD.
 • Of de BBL door kan gaan is in eerste instantie te bepalen door jou als student en het leerbedrijf. Dit komt omdat er bij BBL vaak sprake is van een arbeidscontract. Als het contract wordt beëindigd, stopt ook de praktijkovereenkomst. Maar je blijft wel verbonden met de school.
 • Als de beroepspraktijkvorming (BPV) eerder wordt stopgezet als gevolg van de Coronacrisis, is het aan het onderwijsteam om te beoordelen of leerdoelen en praktijkopdrachten afgerond kunnen worden, zonder dat je al je uren gemaakt hebt. Daarbij kan ook gekeken worden naar resultaten uit eerdere stages of naar andere (praktijk-)opdrachten.
 • Als er dan voor jou als student toch een vervangende BPV-plek nodig is, kunnen studenten, ouders of de school een melding doen bij SBB. Een adviseur van SBB kijkt dan samen met de school of er een vervangende, geschikte stageplek in de buurt beschikbaar is. Als ook dat echt onmogelijk is, zal de beroepspraktijkvorming toch (later) ingehaald moeten worden, ook als dat zorgt dat je opleiding langer duurt. 
 • Een andere mogelijkheid voor het later inhalen van de beroepspraktijkvorming kan zijn dat het onderwijsteam op verzoek van de student en met instemming van de school de student overschrijft naar de gelijksoortige BOL-opleiding. Vanwege de Coronacrisis mag dat in 2020 meerdere keren per jaar. Een zelfde overstap moet worden vastgelegd in de onderwijsovereenkomst. Het moet dan wel mogelijk zijn om goed onderwijs te verzorgen voor jou aangezien je een overgeschreven BOL student bent.

Update

Mbo scholen geven tot 15 juni 2020 onderwijs op afstand en zijn alleen open voor examens en begeleiding voor kwetsbare studenten.

Als het virus onder controle blijft gaan mbo scholen deels open. Praktijklessen in praktijklokalen en toetsen buiten de examens kunnen weer doorgaan op school. De scholen blijven dus open voor examenstudenten en kwetsbare leerlingen zoals eerder al. Hierbij worden alle richtlijnen van het RIVM aangehouden, dus het zal niet gaan zoals voorheen.

Doorstroom mbo naar hbo 

Als je in je laatste jaar zit en van plan was de overstap te maken naar het hbo, hebben wij hier nog extra informatie over de doorstroomprocedure:

  • De meerderheid van mbo-4-studenten zal naar verwachting hun diploma voor de zomer halen. Dit zal echter niet voor alle studenten gelden.
  • Voor de mbo-4 student, die door wil stromen naar een AD- of hbo-opleiding, nog een beperkt deel van de mbo-opleiding moet afronden en vanwege een mogelijk verlaat diploma besluit formeel niet voldoet aan de toelatingsvoorwaarden, geldt dat deze tot 1 januari 2021 de mogelijkheid heeft om het mbo-4-diploma te bepalen en vanaf 1 september 2020 wel kan beginnen aan de studie in het hoger beroepsonderwijs.
  • Studenten die hier aan voldoen worden tot 1 januari 2021 door de mbo-school passend begeleid en ondersteund bij het behalen van hun diploma. Zodra de student zijn mbo-diploma haalt, vindt de formele inschrijving in het hbo plaats. Verdere informatie volgt.
  • Mbo-studenten die per aankomend studiejaar met een opleiding beginnen op het hbo, maar hun mbo-4 opleiding door de Coronacrisis nog niet hebben afgerond blijven ingeschreven in het mbo. Zodra het diploma is behaald, uiterlijk voor 1 januari 2021, vindt inschrijving in het hoger onderwijs plaats.

Misschien ook wel interessant

Corona maatregelen BOL Opleiding
corona maatregelen examenuitslag
Van mbo naar hbo
corona maatregelen staatsexamen