Wat is mbo?
Het middelbaar beroepsonderwijs, oftewel mbo, is een opleidingsvorm in Nederland die zich richt op praktijkgericht onderwijs. Maar wat is het mbo precies? En wat houdt deze afkorting in? In dit artikel leggen we kort en duidelijk uit wat de betekenis is van het mbo, wat de verschillende niveaus zijn, en wat voor soort opleidingen je kunt volgen.
Mbo afkorting uitgelegd
De afkorting mbo staat voor middelbaar beroepsonderwijs. Het mbo is het onderwijs dat je volgt na de middelbare school. Doorgaans stroom je door vanuit het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) naar een mbo-opleiding, maar je kunt ook vanuit havo of vwo aan mbo-opleiding beginnen. Een mbo-opleiding is vaak praktisch van aard en bereidt studenten voor op de arbeidsmarkt door ze op te leiden voor verschillende beroepen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld beroepen in de zorg, techniek, administratie, en logistiek. Door deze manier van leren, ontdek je waar je goed in bent en wat je leuk vindt, zodat jij na het afronden van je opleiding kan beginnen met het werk dat bij je past. Het mbo speelt een belangrijke rol in het opleiden van vakmensen die direct aan de slag kunnen na het afronden van hun studie. Er zijn in totaal zo’n 500 opleidingen waarbij je een mbo-diploma kunt behalen.
De structuur van het mbo
Het mbo bestaat uit vier niveaus:
- Mbo-niveau 1: de entree-opleiding voor uitvoerend werk. Deze opleidingen bieden een basis waarmee je verder kunt leren of aan het werk kunt in een eenvoudig beroep. Een entree opleiding duurt meestal 1 jaar.
- Mbo-niveau 2: de basisberoepsopleiding voor praktisch uitvoerend werk. De gemiddelde duur is 1 tot 2 jaar, afhankelijk van opleiding en school.
- Mbo-niveau 3: de vakopleiding voor zelfstandige beroepsbeoefenaars, zoals monteurs of verzorgenden. Je kunt direct starten met niveau 3 als je VMBO TL, GL, of kader of hoger hebt gevolgd. De opleiding duurt meestal 2 tot 3 jaar, afhankelijk van opleiding en school.
- Mbo-niveau 4: de middenkaderopleiding en specialistenopleiding, waarbij een diploma toegang geeft tot het hbo. Dit is het hoogste mbo-niveau, waarbij je in 3 tot 4 jaar een diploma kunt behalen. Er zijn steeds vaker ook mbo-niveau 4 opleidingen die je versneld kan behalen, binnen 3 of zelfs 2 jaar.
BOL en BBL: Twee manieren van leren
In het mbo kun je kiezen tussen twee leerwegen:
- Beroepsopleidende leerweg (BOL): Je gaat voornamelijk naar school en doet praktijkervaring op via stages.
- Beroepsbegeleidende leerweg (BBL): Je werkt grotendeels bij een erkend leerbedrijf en gaat daarnaast een paar dagen per week naar school.
In dit artikel lees je meer over het verschil tussen BOL en BBL.
Hoe lang duurt een mbo-opleiding?
Een mbo-opleiding kan variëren van 1 jaar (niveau 1) tot 4 jaar (niveau 4). De exacte duur hangt af van het niveau en de gekozen opleiding. Het praktijkgerichte karakter van het mbo zorgt ervoor dat je veel leert door te doen, zowel op school als bij een bedrijf.
In dit artikel lees je meer over de hoe lang mbo-opleidingen duren.
Wat kost een mbo-opleiding?
Een mbo-opleiding kan variëren in kosten, afhankelijk van verschillende factoren zoals type opleiding of je leeftijd. In dit artikel lees je meer over de kosten van een mbo-opleiding.
Conclusie
Het mbo een belangrijk onderdeel van het Nederlandse onderwijssysteem. Het biedt praktische opleidingen die studenten voorbereiden op uiteenlopende beroepen. Dankzij de vele mogelijkheden en leerwegen is er voor iedereen wel een passende opleiding te vinden.
Wil je meer weten over wat we bij PlaytoWork doen en wat we voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op. Klik hier voor meer artikelen over mbo-nieuws en kijk hier voor de nieuwste mbo-vacatures.