Vacatures schrijven, creatieve tips en voorbeelden

 In Werkgever blog

Vacatures schrijven, bij deze dé gouden tip: Beter goed gejat dan slecht bedacht.

 

Het is al langere tijd moeilijk om je online nog te onderscheiden van alle andere bedrijven, zeker als het gaat om vacatures en de teksten die hierbij komen kijken.

De standaard tips voor het schrijven van een vacature zijn overal op het internet te vinden dus daar zal ik je tijd niet mee verdoen. Ik zal er aan het einde een paar extreem kort nog benoemen.

Hieronder hebben wij leuke inspiratie verzameld bij bedrijven die het nét even anders doen, op een leuke manier die misschien wel bij jouw doelgroep aansluit!

 

Podcast vacatures

Podcasts worden steeds populairder. Zo is het aantal podcasts in Amerika in de afgelopen 2 jaar al meer dan verdubbeld naar meer dan 1 miljoen. En dat was in het eerste kwartaal van 2020! Een leuke variant hiervan is om jouw vacature te bespreken in een podcast, hier een korte episode van te maken bijvoorbeeld. In deze podcast kan je dieper ingaan op de vacature, het bedrijf en de werknemers en natuurlijk wat jij zoekt in een kandidaat. Ideaal ook voor de goede voorbereiding als sollicitant zijnde, dan is alles duidelijk en makkelijk te vinden.

Hier kan je een voorbeeld vinden van een vacature in een podcast vorm.

 

Een agenda

Nog een leuk voorbeeld is een vacature van Safe Beveiliging omdat zij een echte agenda van een werknemer hebben geplaatst in de tekst. De agenda is zo uitgewerkt dat er zelfs bij staat beschreven wat alles inhoudt. Hierdoor krijgen bezoekers meteen een gevoel bij de werkweek van deze baan en krijgen ze een veel beter beeld hoe hun week eruit gaat zien mochten ze aangenomen worden. Hieronder een voorbeeld van deze agenda, een zeer leuke toevoeging!

creatieve vacatures schrijven

Maak het persoonlijk, laat bijvoorbeeld ook je collega’s zien en spreken. Zet er quotes in, interview ze of plaats een video waarin ze vertellen over de werksfeer, de werkzaamheden of hun favoriete momentje van de dag. Dit maakt je vacature ook een stuk authentieker!

Leuke openingszinnen

Het is niet voor niets een van de oudste versiertrucs die we kennen, vaak genoeg werkt het ook. Als je een leuke eerste zin hebt kom je meteen goed en leuk over op kandidaten en zal je zeker in hun gedachten blijven hangen. Misschien dat de openingszin ze wel net over de streep trekt om op dat solliciteer knopje te drukken.

Let hierbij wel op dat het leuk en relevant is, je probeert iemand natuurlijk wel te verleiden voor jouw baan. Dus geef een complimentje, maak een kort grapje over de werkzaamheden of kom met een pakkende eerste zin waarom zij straks essentieel zijn voor jouw bedrijf en voor hun klanten. Met een goede openingszin kan je de kandidaten meteen inpakken!

 

Draai het om

Laat kandidaten op een creatieve manier solliciteren. Een mooi voorbeeld hiervan hoe heel LinkedIn de afgelopen paar weken met smacht meekeek naar de sollicitatieprocedure van Stan van Bokhoven. Dit begon met Stan die zichzelf als een product op de website van Coolblue aanbood. Hier zouden zij een hele leuke procedure van kunnen maken, door nieuwe sollicitanten de optie te geven zichzelf goed te omschrijven op hun webshop.

Bol.com doet dit ook in hun vacature teksten met een leuke draai op de standaard reviews. Hier zetten zij 3 redenen in waarom deze baan wel of niet bij jou hoort, super toepasselijk voor bol.com natuurlijk!

bol.com vacaturetekst

Succes met vacatures schrijven

Bij deze dus een aantal creatieve ideeën om inspiratie voor je op te doen en vergeet natuurlijk niet de standaard tips als; wees duidelijk, gebruik woorden die je normaal ook zou gebruiken en maak het niet te mooi. Blijf eerlijk en bij jezelf dus en lees het vooral nog een keer terug. En wees vooral creatief, bedenk iets dat echt bij jouw bedrijf past en iets waar je zelf blij van kan worden of om moet lachen.

Bij PlaytoWork hebben we al meerdere jaren ervaring op het gebied van mbo-vacatures schrijven. Mocht je vragen of hulp hierbij zoeken schroom dan niet om contact op te zoeken met ons.

Succes met vacatures schrijven!

Deel dit
Recent Posts
Generatie Z levert succes