De salariskloof tussen mbo en hogeropgeleiden

 In Blog, In het nieuws

De salariskloof tussen mbo en hogeropgeleiden

Er heerst veel commotie rondom de steeds groter wordende salariskloof tussen mbo en hogeropgeleiden. Door de economisch groei zijn de salarissen gestegen, maar dit bleek na het Nationale Salarisonderzoek uitgevoerd door Intermediair en Nyenrode Business Universiteit, voornamelijk te gelden voor hogeropgeleide. Mbo-geschoolden kijken toe en zijn er in sommige gevallen zelfs op achteruit gegaan.

De kloof blijft hardnekkig

salariskloof 2019 Nederland

Bron: Intermediair.nl

Er is onderzoek gedaan onder ruim 43.000 werknemers en de resultaten laten duidelijk een steeds groter wordende kloof zien. Maar liefst 72% van de mensen met een afgeronde opleiding op wo-niveau, zijn er de afgelopen twee jaar op vooruit gegaan. Dit geldt ook voor 64% op hbo-niveau, voor 53% van de mensen met een mbo-diploma en voor een krappe 51% van de mensen op lbo-niveau.

Jaap van Muijen, onderzoeker en hoogleraar psychologie bij Nyenrode vertelt tijdens een interview met het AD, dat hij duidelijk twee tegengestelde trends ziet: “Data tonen aan dat een opleiding ertoe doet. Hoe hoger je bent opgeleid, hoe groter de kans dat je salaris is toegenomen. Hoe lager je bent opgeleid, hoe hoger de kans dat je salaris is afgenomen.’’ Hij is er zelf ook over verbaast en heeft geen directe verklaring hiervoor. Vooral niet als er gekeken wordt naar de vele personeelstekorten op mbo-niveau.

Nog meer bewijs

Al voor de uitkomsten van het Nationale Salarisonderzoek constateerde het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Sociaal Cultureel Planbureau dat mbo-geschoold personeel niet meeprofiteert van de economische groei. Dit bleek uit verschillende onderzoeken. Daarnaast laat ook de FNV zich horen. Zakaria Boufangacha, lid van het dagelijks bestuur van de FNV, liet vorige week weten: “We moeten nu de positie van laagopgeleiden verbeteren, zodat zij een sterkere positie op de arbeidsmarkt hebben als er een periode van economische neergang is.’’

 

De salariskloof tussen mbo en hogeropgeleiden

Bij PlaytoWork zetten wij ons in voor de mbo’er. Lees hier meer over onze kandidaten.

Deel dit
Recommended Posts

Leave a Comment

dag van het mboMbo-studies met de hoogste uurlonen