Op zoek naar de ultieme bijbaan? – 4 tips

 In Blog

De ultieme bijbaan, hoe vind je die?

 

Met jouw mbo-opleiding werk je aan het inkomen voor de toekomst. Maar hoe ga je de kosten voor nu betalen? Wanneer je tijd over hebt in de week is het een goed idee om op zoek gaan naar een bijbaan. Inmiddels kun je veel kanten op, daarom is het belangrijk om goed te bepalen waar je op wilt letten. Wat zijn belangrijke kenmerken voor jouw ultieme bijbaan? We zetten een aantal tips op een rij:

 

Tip 1: Krijg wat je verdient

 

De belangrijkste reden om op zoek te gaan naar een bijbaan is natuurlijk omdat je banksaldo niet vanzelf omhoog schiet. Om hier snel verandering in te brengen is het verstandig om in je zoektocht goed te kijken naar het salaris en de eventuele beloning in de vorm van een bonus. Biedt het bedrijf waar je solliciteert wel een marktconform salaris voor het type bijbaan? Via verschillende salariswijzers online kun je dit goed vergelijken.

Tip 2: Blijf de baas over je eigen planning

 

Geld verdienen met een bijbaan is leuk, maar het moet niet ten koste gaan van je opleiding. Wees kritisch op de werktijden die van je worden gevraagd en de voorwaarden die worden gesteld. Kun je dit wel goed combineren met je verplichte uren op het mbo? Er zijn tegenwoordig veel bijbanen te vinden waarbij je zelf je week kunt indelen en flexibel bent in je werktijden. Wanneer je hier rekening mee houdt in je keuze voor een bijbaan zal je daar later profijt van hebben. Je blijft dan zelf in controle over hoe je een week indeelt en kunt voor een langere tijd bij het bedrijf blijven werken.

de ultieme bijbaan

Tip 3: Check of er leuke extra’s zijn

 

Leuke extra’s worden vaak benoemd in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Deze zijn minstens zo belangrijk als het salaris. Organiseert het bedrijf leuke borrels en uitjes voor het personeel? Kom je in een gezellig team te werken? Krijg je via het bedrijf korting bij het café in de buurt? Worden er regelmatig prijzen uitgereikt wanneer je goed presteert? Een bijbaan moet vooral ook een leuke tijdsbesteding zijn. Daarom is het mooi meegenomen wanneer je via extra activiteiten nieuwe mensen leert kennen.

 

Tip 4: Ontwikkel skills die van pas komen in de toekomst

 

Grote ondernemers praten graag over hun allereerste bijbaantje. Vaak hebben zij hier dingen opgestoken die nog steeds van pas komen in hun dagelijks leven. Veel bedrijven bieden daarom relevante trainingen aan en de mogelijkheid om kennis op te doen via speciale evenementen. Het is goed om hierop te letten en ook te kijken naar een bijbaan die buiten je comfortzone ligt. Misschien is dat juist net de bijbaan die je helpt om daaruit te stappen en om skills te ontwikkelen waarvan je zelf niet wist dat je ze had.

Wanneer je bovenstaande tips opvolgt zal je merken dat je zoektocht een stuk eenvoudiger wordt. Een extra tip die we willen meegeven is om eens te kijken naar een bijbaan op 1 van de 8 vestigingen van Fonky. Verschillende mbo’ers hebben via PlaytoWork hier hun nieuwe bijbaan gevonden en spekken zo wekelijks flink hun portemonnee. Succes!

 

Deze blog is gemaakt in samenwerking met onze klant Fonky

Deel dit
Recent Posts
een goede thuiswerkplek