Een goede, haalbare thuiswerkplek

 In Blog

Hoe ziet jouw thuiswerkplek eruit? Heb je een goede bureaustoel, word je vaak afgeleid of kijk je met een kromme rug naar je laptop?

We moeten weer vanuit huis gaan werken. Waar veel bedrijven hun medewerkers alweer rustig terug lieten komen naar kantoor zal dit de komende 3 weken toch echt anders zijn. PlaytoWork geeft je een aantal tips voor de ideale thuiswerkplek

 

Een vaste thuiswerkplek

Kies een vaste werkplek uit. Zorg ervoor dat je werkleven en je privéleven enigszins gescheiden blijven. Ga bijvoorbeeld niet in je slaapkamer werken of op de bank. Mocht je niet de ruimte hebben van een studeer- of werkkamer, maak dan een plek vrij aan de keukentafel.

 

Laptop op ooghoogte

 

Zorg er ook voor dat je een goede werkplek hebt. Ideaal is om je laptop of monitor op ooghoogte te hebben zodat je niet de hele dag voorovergebogen zit. Plaats bijvoorbeeld een aantal boeken of dozen onder het scherm totdat de bovenste rand van het beeld op ooghoogte is. Hiermee voorkom je nek- en rugklachten op de lange termijn. Een los toetsenbord en muis is ook een aanrader hierbij, zodat je niet vastzit aan je laptop.

 

Houd een rechte rug

 

Regel een actieve houding. Dit sluit aan op de vorige tip natuurlijk, maar doe dit ook echt! Alleen je laptop of beeldscherm op de juiste hoogte neerzetten is niet altijd genoeg. Een bureaustoel is de beste optie natuurlijk, deze is verstelbaar, geeft goede steun in de rug en het heet niet voor niets een bureaustoel. Mocht je deze niet tot je beschikking hebben thuis, vraag hiernaar bij je baas. Zij zien ook in dat het allemaal een stuk moeilijk is om vanuit huis te werken en willen je vaak tegemoetkomen.

een goede thuiswerkplek

 

Maak een afspraak met je fysio

 

Maak een afspraak met een/je fysiotherapeut. Dit kan al zodra je soms last hebt van je nek of rug na een dag werken. Om tips vragen is hierbij ook heel handig aangezien we niet allemaal meer helemaal goed kunnen bewegen of door kantoor kunnen lopen en een praatje met collega’s maken.

 

Koffiedrinken is belangrijk

 

Houd je routine aan of maak een nieuwe. Zorg dat je dagelijks dezelfde dag start hebt, rond dezelfde tijd opstaat en routine in je leven houdt. Voor mensen met kinderen is dit ook makkelijker en handig. Als zij ‘s ochtends beginnen met school en daarna naar buiten gaan voor een kleine pauze kan jij ook een bakje koffie drinken of mee naar buiten gaan.

Zorg er dus echt voor dat je niet meteen aan het werk gaat als je wakker wordt, normaal gesproken begin je je dag ook niet op kantoor. Ga desnoods een klein stukje lopen ‘s ochtends zodat je toch nog het gevoel hebt dat je onderweg bent naar kantoor, het is nog goed voor je ook!

 

Pauzes tijdens het thuiswerken

En hierbij ook meteen de belangrijkste tip, neem veel pauzes!

Misschien heb je het al heel vaak gehoord, maar dat is met een reden. Sta soms even op van je werkplek, haal een kopje koffie of een glas water, loop een rondje door je huis, bel kort een collega voor een klein praatje of loop naar iemand toe die misschien in hetzelfde huis thuiswerkt. Het is erg moeilijk om zo lang gefocust te zijn. Op werk zijn er ook veel onderbrekingen en afleidingen die alleen maar goed voor de werksfeer zijn, dingen die je even snel aan een collega vraagt, met elkaar bij het koffiezetapparaat staan, noem maar op. Thuis is dit ook echt niet erg en hier hoef je je zeker niet schuldig over te voelen. Mocht je moeite hebben met deze pauzes nemen, zet dan wekkers. Neem bijvoorbeeld elk half uur een paar minuutjes rust.

 

Mocht je wel een goede thuiswerkplek hebben maar geen leuke baan om vanuit huis te doen, download de PlaytoWork app om te kijken welke banen met jou matchen! Ook ideaal voor wat afleiding in je pauzes 😉.

Deel dit
Recent Posts
Generatie Z en Millennials in VogueDe ultieme bijbaan