Is een carrière test wel van deze tijd?

 In Blog

Carrière test voor mbo studenten

Er lijkt een nieuwe trend geboren, de trend voor keuzestress. Steeds meer mensen vragen zich af of het leven wat geleid wordt past in het beeld wat zij voor ogen hadden. Zo niet, dan leidt deze keuzestress tot het veranderen van baan, terug gaan in de schoolbanken of een lange wereldreis. Maar dat maakt de keuze niet makkelijker. Gelukkig heb je er als volwassene niet alleen last van, ook studenten krijgen er steeds meer mee te maken. De keuze voor opleidingen wordt steeds breder en daarbij wordt het vinden van een eerste baan gezien als een cruciaal moment. Er ligt dus druk op de juiste keuze maken. Als hulpmiddel worden vaak carrière testen gemaakt, maar is een carrière test wel van deze tijd?

Waarom een carrière test?

Carrière test, tik het in op Google en je krijgt 5320 resultaten. Veel testen om te kiezen, maar het is belangrijk om te controleren hoe betrouwbaar ze zijn. Mocht het een goede betrouwbare test zijn, dan is het een mooi hulpmiddel om je uit de keuzestress te helpen. In dat geval krijg je een richtlijn in welk gebied jouw sterke punten het best tot uiting komen en waar je dus op kunt oriënteren. Helaas zijn er ook meerdere onbetrouwbare testen die alleen uit zijn op je portemonnee. Er zitten bij deze testen meerdere addertjes onder het gras waar je rekening mee moet houden.

  1. Ten eerste bestaat er bij deze testen geen perfecte uitslag. De vragen zijn heel algemeen en de bijbehorende antwoorden geven totaal geen beeld wat aansluit bij een leefstijl. Ook komt het vaak voor dat de vragen niet goed geredeneerd zijn, wat de kans vergroot dat verkeerd geantwoord wordt.
  2. Ten tweede worden de testen vaak gratis aangeboden, maar moet achteraf geld worden betaald. Dit is dan lokaas en uiteindelijk verspilde tijd. Het is het waard om geld neer te leggen voor een betrouwbare carrière test, maar hier zullen ook niet zomaar kosten in het beeld verschijnen en zal dit vooraf al netjes aangegeven zijn. Let hier dus goed op.
  3. Als laatst zijn de uitslagen vooraf aan de test bepaald en geprogrammeerd. Om een redelijk antwoord te krijgen, moet er veel vooronderzoek gedaan worden om een zo goed mogelijk antwoord te kunnen geven. Bij onbetrouwbare carrière testen is er vaak geen tot weinig onderzoek verricht en krijg je dus een automatisch globaal antwoord wat totaal niet aansluit bij jouw behoefte.

Het maken van een carrièretest is dus een fijn hulpmiddel, maar houdt rekening met de geldigheid van de uitslag. Houdt daarbij ook in het achterhoofd dat jouw geluk niet wordt bepaald door de test. Zie het als een eerste stap naar een nieuwe uitdaging en blijf daarnaast oriënteren om zoveel mogelijk opties open te laten. Het allerbelangrijkst is jezelf de tijd geven om de juiste keuze te maken. En daarbij, als de baan toch tegenvalt, zoek je gewoon een nieuwe.

Hoe gaat dat met scholieren?

Jongeren komen steeds vroeger voor de keuze te staan wat ze willen worden later. Het proces begint al bij het kiezen van de juiste middelbare school op 12 jarige leeftijd, het kiezen van een sectorrichting op 14 jarige leeftijd en het uitzoeken van een opleiding op 15 jarige leeftijd. Ze zijn jong en nog totaal niet bezig met het oriënteren op de arbeidsmarkt. Dit wordt toch van hen verwacht. De korte aanlooptijd voor het kiezen van een opleiding en het ruime aanbod, maakt het jongeren niet makkelijker. Het is daarom ook helemaal niet raar als jongeren niet weten wat ze later willen doen, ze moeten er nog simpelweg achterkomen waar hun interesses liggen.

Studenten wordt vaak aangeraden een carrière test te maken op het moment dat de keuzestress de overhand neemt. Maar bij mbo-studenten is het maken van een carrière test een ander verhaal. De test is om meerdere redenen niet geschikt voor hen. Het merendeel van de assessments is namelijk gericht op hoger opgeleiden. Hiervoor wordt vaak  een hoge taalcomplexiteit aangehouden waardoor het een bepaald taalniveau vereist om überhaupt de vraag te begrijpen. Dit past niet goed bij de gemiddelde mbo-student. De vragen worden ingewikkeld gevonden en de testen/vragenlijsten zijn saai en langdradig.

Dat de testen werken voor hoger opgeleiden is natuurlijk erg fijn, maar ook mbo studenten hebben recht op een test die hen inzicht geeft in hun sterke eigenschappen. Is een carrière test dan wel van deze tijd als het geen aansluiting heeft op verschillende niveaus? Het antwoord is dus ‘nee’. Mbo studenten hebben behoefte aan een alternatief dat hen helpt bij het vinden waar hun sterke eigenschappen liggen en willen graag hulp om zichzelf goed te leren profileren op de arbeidsmarkt. Er moet dus een een alternatief komen die past bij hun denk- en leerstijl.

Is een carrière test wel van deze tijd

De oplossing voor het mbo

De oplossing ligt binnen handbereik, namelijk je telefoon. Je draagt het elke dag bij je en biedt vele opties. Één daarvan is de app PlaytoWork. PlaytoWork is ontwikkeld vanuit de overtuiging dat iemand meer waard is dan het diploma. Deze gratis app bevat serious games oftewel korte spellen die spelers inzicht geven in zichzelf. Na drie spellen wordt er een soft-skill profiel aangemaakt waarmee gematcht wordt op leuke banen. Dit proces duurt tussen de 7 en 15 minuten. Er hoeft ook niet niet moeilijk gedaan te worden over een sollicitatiebrief, ze sturen gewoon een WhatsApp bericht.

De arbeidsmarkt vraagt steeds meer om een bepaald karakter en mentaliteit naast wat iemand geleerd en gedaan heeft. Jongeren ontdekken wie ze zijn op o.a. persoonlijkheid en gedrag waarmee ze beter passende keuzes kunnen maken voor een (bij)baan. Playtowork zorgt voor hoog-kwalitatieve matches tussen werkzoekenden en vacatures. Zo helpt de app mbo studenten om op passende wijze, de juiste baan te kiezen.

Kortom, carrièretesten zijn een handig hulpmiddel, maar niet bij iedereen slaat het aan. Er wordt geen rekening gehouden met mbo studenten terwijl zij er wel behoefte aan hebben. Als alternatief is er een gratis en makkelijke app die ze helpt aan het vinden van de juiste baan, bijbaan of stage. PlaytoWork is de app die ze direct inzicht geeft in zichzelf en hun sterke eigenschappen. Mede hierdoor worden kansen geboden om mbo studenten goed te laten profileren op de arbeidsmarkt, waar zij net als ieder ander ook recht op hebben.

Deel dit
Recommended Posts

Leave a Comment

mbo vacatures