Mbo Onderzoek: Hoe wil je na je sollicitatie het liefst benaderd worden?

Veerle

13 apr 2022

PlaytoWork Snapshots

Hoe wil je na je sollicitatie het liefst benaderd worden?

Twee wekelijks presenteren we unieke snapshots van actuele kentallen over mbo-kandidaten. We inventariseren, analyseren en rapporteren bij onze eigen mbo-sollicitanten over hoe zij naar het werk van recruiters kijken en hoe zij vanuit het kandidatenperspectief de zes stappen van de ‘candiate journey’ beoordelen.

Snapshots mbo onderzoek PlaytoWork

Immers hoe de recruiter dit wil is veelvuldig beschreven en onderzocht maar betrouwbare data vanuit het kandidaatsperspectief is schaars, net zo schaars als goede mbo’ers.

Bij PlaytoWork zijn en blijven de mbo-kandidaten aan het woord! Deze post staat niet op zichzelf. De tweewekelijkse berichten – we noemen het snapshots – vormen met elkaar een breder beeld dat we ieder kwartaal bundelen tot een mbo-kwartaalrapport. Eén keer per jaar presenteren we het volledige beeld in ons mbo-kentallen jaarrapport met bijbehorend evenement op een van de 63 mbo-scholen in Nederland.

Dit keer was de vraag onderdeel van stap 4: hoe wil je na je sollicitatie het liefst benaderd worden?

benaderen mbo sollicitant

We vroegen aan 392 sollicitanten hoe ze het liefst benaderd willen worden nadat ze op een vacature hebben gereageerd. En wat blijkt, slechts 25% wil dat via e-mail, 70% wil gebeld of geappt worden en 5% wil zelf een afspraak inplannen.

De 392 respondenten kregen de optie om meerdere antwoorden aan te vinken. Vanuit onze eigen ervaring weten we dat jongeren liever niet mailen en ook niet vaak zelf een afspraak inplannen. Bellen heeft samen met Whatsappen een voorkeur zo blijkt uit de antwoorden. Wij merken dat bellen wel vaak betekent dat er minimaal 3 belpogingen moeten worden genomen om een sollicitant daadwerkelijk aan de telefoon te krijgen. Whatsappen is populair en efficiënter vanuit het perspectief van de recruiter. Behalve dat er relatief veel recuiters of hiring managers zijn die geen Whatsapp op hun (zakelijke) telefoon willen of geen toestemming hebben van de IT-afdeling om Whatsapp op de PC of laptop te gebruiken.

Krijg elke maandag een overzicht met nieuwe jobs in je mailbox!

Staat jouw perfecte job erbij? Solliciteer dan direct.  Zo blijf jij op on top of je game!