Mbo Onderzoek: Heb je een cv?

Veerle

27 jun 2022

PlaytoWork Snapshots

Heb je een CV?

Heb je een cv

We vroegen aan in totaal 582 sollicitanten of ze een cv hebben. We onderscheiden onder andere een volledig en bijgewerkt cv, een cv dat binnenkort bijgewerkt zal worden en antwoorden dat er geen cv is maar dat het binnenkort wel gemaakt gaat worden. Natuurlijk wilden we ook weten of er cv-weigeraars zijn onder de mbo-populatie. In totaal gaven 316 sollicitanten – dat is 54% antwoord op deze vraag. 

Het merendeel van de sollicitanten (68%) heeft een volledig en bijgewerkt cv. Ruim een op de vijf sollicitanten (21%) heeft een cv maar moet dat nog bijwerken en gaat dat binnenkort doen. Een klein deel van de sollicitanten (2%) heeft een cv dat niet bijgewerkt is en gaat dat naar eigen zeggen ook niet doen. In totaal 9% heeft geen cv maar een deel (6%) gaat wel een cv maken maar 3% is een zogenaamde cv-weigeraar. Deze sollicitanten hebben geen cv en geen plan om een cv te maken.

Het is opvallend dat bijna een op de drie sollicitanten (32%) geen bijgewerkt cv heeft. Je zou toch zeggen dat als je ‘traditioneel’ gaat solliciteren dat je dat wel beschikbaar hebt. Zeker omdat de meeste recruiters dat vragen. Echter vanuit het perspectief van een derde van de kandidaten en in lijn met het cv-loos solliciteren zoals we dat bij PlaytoWork propageren heeft een cv geen of onvoldoende toegevoegde waarde. Recruiters lopen deze kandidaten dus mis als ze selecteren op basis van een (bijgewerkt) cv. Een deel van de sollicitanten gaat op verzoek nog wel aan de slag om een cv te maken maar onze ervaring is dat dat zomaar een paar weken kan duren. 

Samengevat:

  • 68% van de sollicitanten heeft een bijgewerkt cv
  • 32% van de sollicitanten heeft dat niet.
  • Het opstellen van een cv kan in de praktijk bij mbo’ers zo maar een paar weken duren.

Over PlaytoWork Snapshots

Twee wekelijks presenteren we unieke snapshots van actuele kentallen over mbo-kandidaten. We inventariseren, analyseren en rapporteren bij onze eigen mbo-sollicitanten over hoe zij naar het werk van recruiters kijken en hoe zij vanuit het kandidatenperspectief de zes stappen van de ‘candidate journey’ beoordelen. 

Snapshots mbo onderzoek PlaytoWork

Immers hoe de recruiter dit wil is veelvuldig beschreven en onderzocht maar betrouwbare data vanuit het kandidaatsperspectief is schaars, net zo schaars als goede mbo’ers. 

Bij PlaytoWork zijn en blijven de mbo-kandidaten aan het woord! Deze post staat niet op zichzelf. De tweewekelijkse berichten – we noemen het snapshots – vormen met elkaar een breder beeld dat we ieder kwartaal bundelen tot een mbo-kwartaalrapport. Eén keer per jaar presenteren we het volledige beeld in ons mbo-kentallen jaarrapport met bijbehorend evenement op een van de 63 mbo-scholen in Nederland.

Krijg elke maandag een overzicht met nieuwe jobs in je mailbox!

Staat jouw perfecte job erbij? Solliciteer dan direct.  Zo blijf jij op on top of je game!