Mbo Onderzoek: Hoe belangrijk vind je het om proef te draaien?

Veerle

14 jul 2022

PlaytoWork Snapshots

proefdraaien mbo

We vroegen aan in totaal 582 sollicitanten hoe belangrijk ze het vinden om – voordat er een contract getekend wordt – als proef een dag mee te draaien. Het belang kon aangegeven worden met een rapportcijfer waarbij 10 een hoog belang betekent en 0 een laag belang. In totaal gaven 336 sollicitanten – dat is 58% antwoord op deze vraag. 

Alle rapportcijfers zijn gegeven dus het beeld is divers. Er zijn sollicitanten die het proefdraaien het laagste rapportcijfer geven en het absoluut niet interessant vinden. Maar een deel van de sollicitanten is van mening dat proefdraaien gewaardeerd moet worden met het rapportcijfer 10.

Maar liefst 33% van de sollicitanten geeft het rapportcijfer 10, terwijl minder dan 5% het rapportcijfer 0 geeft. Zo’n 65% van de respondenten waardeert het proefdraaien met minimaal een 8 en ruim 80% waardeert het met een 7 of meer. 

We kunnen niet anders dan concluderen dat het aanbieden van een proefdag een meerwaarde heeft in de ogen van de kandidaat . In de praktijk zien we dat dit echter eerder uitzondering is dan de regel. En ja, het kost tijd en energie om dit te organiseren – naast HR-tijd kost dit ook tijd van teamleiders en collega’s. En hoe zit het met verzekeringen en bedrijfsgeheimen en dergelijke? Maar met deze uitkomst zouden organisaties dit echter zeker moeten overwegen vinden wij.

Samengevat:

  • Ruim 80% van de sollicitanten waardeert een proefdag op een 7 of meer.
  • Voor 1 op de 3 sollicitanten (33%) geldt dat ze dit essentieel onderdeel vinden van het sollicitatieproces.
  • Voor minder dan 5% van de sollicitanten voegt het niets toe of kan het als het verplicht is zorgen voor een nadelig effect.


Over PlaytoWork Snapshots

Twee wekelijks presenteren we unieke snapshots van actuele kentallen over mbo-kandidaten. We inventariseren, analyseren en rapporteren bij onze eigen mbo-sollicitanten over hoe zij naar het werk van recruiters kijken en hoe zij vanuit het kandidatenperspectief de zes stappen van de ‘candiate journey’ beoordelen. 

Snapshots mbo onderzoek PlaytoWork

Immers hoe de recruiter dit wil is veelvuldig beschreven en onderzocht maar betrouwbare data vanuit het kandidaatsperspectief is schaars, net zo schaars als goede mbo’ers. 

Bij PlaytoWork zijn en blijven de mbo-kandidaten aan het woord! Deze post staat niet op zichzelf. De tweewekelijkse berichten – we noemen het snapshots – vormen met elkaar een breder beeld dat we ieder kwartaal bundelen tot een mbo-kwartaalrapport. Eén keer per jaar presenteren we het volledige beeld in ons mbo-kentallen jaarrapport met bijbehorend evenement op een van de 63 mbo-scholen in Nederland.

Krijg elke maandag een overzicht met nieuwe jobs in je mailbox!

Staat jouw perfecte job erbij? Solliciteer dan direct.  Zo blijf jij op on top of je game!