Mbo onderzoek: Hoever wil je maximaal reizen voor je werk?

Veerle

29 aug 2022

PlaytoWork Snapshots

Hoever wil je maximaal reizen voor je werk?

Dit keer vroegen we aan in totaal 878 sollicitanten of wat hun maximale reistijd is. In totaal gaven 626 sollicitanten – dat is 71% antwoord op deze vraag. 

Meer dan een derde (35% ) van de deelnemende sollicitanten geeft aan dat maximaal 20 km willen reizen. Bijna een kwart (25%) vind maximaal 30 km acceptabel en bijna een tiende (9%) rekt dit tot 40 km. Bijna een derde (32%) is flexibel en geven aan dat het hen niet uitmaakt wat de reisafstand is.

Volgens CBS-cijfers (zie: https://www.cbs.nl/van-en-naar-werk) is de gemiddelde reisafstand in Nederland – even los van de verschillen in modaliteit en leeftijdscategorieën – 9,7 kilometer per dag (2019). Dat betekent dat het overgrote deel van de mbo-sollicitanten (65%) ruim boven dat gemiddelde zit en dus mobieler zijn dan de gemiddelde Nederlander. Het is wel zo dat de meeste woon-werkkilometers met de auto worden afgelegd en we zien dat veel mbo’ers met het OV-reizen. Slechts een kwart van de mbo’ers sluit woon-werkverkeer met het OV uit en komt alleen met eigen vervoer.

Reisafstand, reistijd en modaliteit (OV of eigen vervoer en dus parkeergelegenheid voor bijvoorbeeld auto of fiets) zijn dus relevant in de pull-factoren van mbo-vacatures. Het ‘werkgeluk’ van een wordt bepaald door 8 inhoudelijke factoren (zie Youtube.com) maar daarin zou aandacht voor woon-werkverkeer niet misstaan. 

Samengevat:

  • 65% van de mbo’ers zijn bereid om meer dan 20 km te reizen naar het werk
  • 25% van de mbo’ers sluit reizen met OV uit
  • Reisafstand, reistijd en modaliteit zijn relevante pull-factoren in mbo-vacatures.

Over PlaytoWork Snapshots

Twee wekelijks presenteren we unieke snapshots van actuele kentallen over mbo-kandidaten. We inventariseren, analyseren en rapporteren bij onze eigen mbo-sollicitanten over hoe zij naar het werk van recruiters kijken en hoe zij vanuit het kandidatenperspectief de zes stappen van de ‘candidate journey’ beoordelen. 

Snapshots mbo onderzoek PlaytoWork

Immers hoe de recruiter dit wil is veelvuldig beschreven en onderzocht maar betrouwbare data vanuit het kandidaatsperspectief is schaars, net zo schaars als goede mbo’ers. 

Bij PlaytoWork zijn en blijven de mbo-kandidaten aan het woord! Deze post staat niet op zichzelf. De tweewekelijkse berichten – we noemen het snapshots – vormen met elkaar een breder beeld dat we ieder kwartaal bundelen tot een mbo-kwartaalrapport. Eén keer per jaar presenteren we het volledige beeld in ons mbo-kentallen jaarrapport met bijbehorend evenement op een van de 63 mbo-scholen in Nederland.

Krijg elke maandag een overzicht met nieuwe jobs in je mailbox!

Staat jouw perfecte job erbij? Solliciteer dan direct.  Zo blijf jij op on top of je game!