Mbo Onderzoek: Op hoeveel verschillende soorten banen ben je op dit moment aan het solliciteren?

Veerle

01 jun 2022

PlaytoWork Snapshots

Op hoeveel verschillende soorten banen ben je op dit moment aan het solliciteren?

op hoeveel verschillende banen aan het solliciteren

We vroegen aan in totaal 782 sollicitanten op mbo-vacatures hoeveel sollicitaties ze op dit moment hebben lopen. Van de benaderde groep gaven 329 sollicitanten – dat is 42% – antwoord. Ruim 38% van de sollicitanten geeft aan slechts één sollicitatie te hebben lopen. Zo’n 23% heeft twee sollicitaties tegelijkertijd en bijna 18% heeft drie sollicitaties tegelijkertijd. Bijna 20% van de sollicitanten heeft tussen de 4-10 sollicitaties tegelijkertijd.

Dat bijna 40% van de sollicitanten slechts één sollicitatie heeft lopen is best opvallend. Immers als sollicitant kan je dan niet vergelijken. Het gezegde ‘één is geen’ is dan van toepassing. Vanuit het perspectief van de recruiter lijkt het een voordeel omdat er geen concurrentie is. Maar is het wel een echt voordeel? Te veel sollicitaties tegelijkertijd is voor zowel de sollicitant als de recruiter een onwenselijke situatie vinden wij. Hoe ga je als sollicitant om met 10 sollicitaties? Voor een recruiter betekent het dat als een sollicitant veel sollicitaties heeft lopen er simpelweg ook een lage slagingskans is.

Ons advies aan recruiters is om zo snel als mogelijk is de vraag te stellen hoeveel sollicitaties een sollicitant heeft lopen. En als een sollicitant meer dan 3 sollicitaties heeft lopen, dan adviseren wij om het traject te stoppen. Aan de andere kant adviseren we mbo’ers om – zeker in deze markt – altijd met minimaal één en maximaal twee andere werkgevers in gesprek te gaan om goed en feitelijk te kunnen vergelijken.

Samengevat:

  • Er zijn verbazend veel mbo-sollicitanten (bijna 40%) die slechts een sollicitatie tegelijkertijd hebben lopen en de vraag is hoe je dan als sollicitant objectief kan kiezen.
  • Een groot deel van de sollicitanten (ruim 20%) heeft zoveel sollicitaties tegelijkertijd dat het bijna onmogelijk is een goede afweging te maken.
  • Het lijkt een terechte vraag van een recruiter om aan het begin van het traject te vragen hoeveel sollicitaties een kandidaat heeft lopen. Te weinig is niet goed en te veel ook niet.

Over PlaytoWork Snapshots

Twee wekelijks presenteren we unieke snapshots van actuele kentallen over mbo-kandidaten. We inventariseren, analyseren en rapporteren bij onze eigen mbo-sollicitanten over hoe zij naar het werk van recruiters kijken en hoe zij vanuit het kandidatenperspectief de zes stappen van de ‘candidate journey’ beoordelen. 

Snapshots mbo onderzoek PlaytoWork

Immers hoe de recruiter dit wil is veelvuldig beschreven en onderzocht maar betrouwbare data vanuit het kandidaatsperspectief is schaars, net zo schaars als goede mbo’ers. 

Bij PlaytoWork zijn en blijven de mbo-kandidaten aan het woord! Deze post staat niet op zichzelf. De tweewekelijkse berichten – we noemen het snapshots – vormen met elkaar een breder beeld dat we ieder kwartaal bundelen tot een mbo-kwartaalrapport. Eén keer per jaar presenteren we het volledige beeld in ons mbo-kentallen jaarrapport met bijbehorend evenement op een van de 63 mbo-scholen in Nederland.

Krijg elke maandag een overzicht met nieuwe jobs in je mailbox!

Staat jouw perfecte job erbij? Solliciteer dan direct.  Zo blijf jij op on top of je game!