Mbo Onderzoek: Waar werk je liever?

Veerle

12 aug 2022

PlaytoWork Snapshots

waar werk je liever

We vroegen aan in totaal 1681 sollicitanten: waar werk je liever?. In totaal gaven 885 sollicitanten – dat is 53% antwoord op deze vraag. 

Iets meer dan een kwart (27%) van de deelnemende sollicitanten geeft aan dat ze het liefst bij de gemeente werken. Een goede 19% wil het liefst bij een MKB-bedrijf werken. Een zelfde percentage (ook 19%) werkt het liefst bij een startup. Van alle respondenten geeft 13% aan het liefst bij een grote multinational of bij de provincie te willen werken en tenslotte heeft 9% een voorkeur voor een ministerie.

Opvallend is dat bijna de helft (49%) van de sollicitanten de voorkeur heeft voor een baan bij de overheid. In tijden van economische of maatschappelijke onrust vaak gezien als een veilige haven. Startups zijn met bijna 20% dan risicovoller. Onze mbo-sollicitanten geven aan binnen het bedrijfsleven een lichte voorkeur te hebben voor het MKB vergeleken met multinationals en grote corporates. 

Afhankelijk van wat voor soort organisatie je bent – groot of klein bedrijfsleven, startup of overheidsorganisatie het lijkt op basis van deze data verstandig om in de vacatureteksten in te gaan op wat voor soort organisatie er achter de vacature staat. En dan zo concreet mogelijk in termen van cultuur en kernwaarden waarbij het gebruik van door marketing opgepoetste containerbegrippen natuurlijk moet worden voorkomen. Daar gaan bij niemand het hart sneller slaan.

Samengevat:

  • De overheid is voor bijna de helft van de sollicitanten (49%) een gewild werkgever
  • Ook Startups zijn aantrekkelijk voor bijna een op de vijf sollicitanten (19%)
  • MKB-organisaties zijn gewilder dan multinationals en grote corporates.

Over PlaytoWork Snapshots

Twee wekelijks presenteren we unieke snapshots van actuele kentallen over mbo-kandidaten. We inventariseren, analyseren en rapporteren bij onze eigen mbo-sollicitanten over hoe zij naar het werk van recruiters kijken en hoe zij vanuit het kandidatenperspectief de zes stappen van de ‘candidate journey’ beoordelen. 

Snapshots mbo onderzoek PlaytoWork

Immers hoe de recruiter dit wil is veelvuldig beschreven en onderzocht maar betrouwbare data vanuit het kandidaatsperspectief is schaars, net zo schaars als goede mbo’ers. 

Bij PlaytoWork zijn en blijven de mbo-kandidaten aan het woord! Deze post staat niet op zichzelf. De tweewekelijkse berichten – we noemen het snapshots – vormen met elkaar een breder beeld dat we ieder kwartaal bundelen tot een mbo-kwartaalrapport. Eén keer per jaar presenteren we het volledige beeld in ons mbo-kentallen jaarrapport met bijbehorend evenement op een van de 63 mbo-scholen in Nederland.

Krijg elke maandag een overzicht met nieuwe jobs in je mailbox!

Staat jouw perfecte job erbij? Solliciteer dan direct.  Zo blijf jij op on top of je game!