Mbo Onderzoek: Welke kanalen gebruik je om te solliciteren?

Veerle

06 mei 2022

PlaytoWork Snapshots

Welke kanalen gebruik je om te solliciteren?

We vroegen aan in totaal 690 sollicitanten welke kanalen ze gebruiken om te solliciteren. Er waren meerder antwoorden mogelijk en 310 sollicitanten – dat is 45% – gaven antwoord. Solliciteren via social media is de grootste categorie met 31%. Zelf benaderen een tweede categorie met 26% (dit was inclusief ouderwets binnenlopen en Googelen). Op de derde plaats komen de vacature verzamelsites met 13%. De top 5 wordt afgesloten met uitzend- of wervingsbureaus (10%) en via bekenden / eigen netwerk 5%.

Welke kanalen gebruiken mbo'ers voor solliciteren

Een paar uitkomsten vallen op als het gaat om de antwoorden van onze mbo’ers op de vraag welke kanalen ze gebruiken om aan een baan te komen. Linkedin staat niet in de uitkomsten. Linkedin is voor veel recruiters de belangrijkste bron – vaak samen met de eigen vacaturesite. Voor mbo’ers zijn deze kanalen blijkbaar minder relevant. In de categorie zelf benaderen / binnenlopen geven 21 respondenten aan daadwerkelijk fysiek binnen te lopen voor een baan.

Samengevat:

  • Linkedin en vacature sites zijn voor een kleine minderheid van de mbo-sollicitanten relevant
  • Om mbo’ers te werven zullen organisaties moeten werven via social media.

Over PlaytoWork Snapshots

Twee wekelijks presenteren we unieke snapshots van actuele kentallen over mbo-kandidaten. We inventariseren, analyseren en rapporteren bij onze eigen mbo-sollicitanten over hoe zij naar het werk van recruiters kijken en hoe zij vanuit het kandidatenperspectief de zes stappen van de ‘candidate journey’ beoordelen. 

Snapshots mbo onderzoek PlaytoWork

Immers hoe de recruiter dit wil is veelvuldig beschreven en onderzocht maar betrouwbare data vanuit het kandidaatsperspectief is schaars, net zo schaars als goede mbo’ers. 

Bij PlaytoWork zijn en blijven de mbo-kandidaten aan het woord! Deze post staat niet op zichzelf. De tweewekelijkse berichten – we noemen het snapshots – vormen met elkaar een breder beeld dat we ieder kwartaal bundelen tot een mbo-kwartaalrapport. Eén keer per jaar presenteren we het volledige beeld in ons mbo-kentallen jaarrapport met bijbehorend evenement op een van de 63 mbo-scholen in Nederland.

Krijg elke maandag een overzicht met nieuwe jobs in je mailbox!

Staat jouw perfecte job erbij? Solliciteer dan direct.  Zo blijf jij op on top of je game!