Arbeidsmarkt-uitdagingen binnen de zorg

Veerle

26 apr 2023

Zorg en personeelsschaarste zijn helaas nauw met elkaar verbonden en vormen een grote uitdaging voor de zorgsector. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan deze problematiek zoals de vergrijzing, de toenemende zorgcomplexiteit, concurrentie van andere sectoren waar betere arbeidsvoorwaarden en carrièremogelijkheden zijn en een negatief imago. De grote vraag blijft dus hoe je als zorgorganisatie het beste personeel kunt blijven werven.


Arbeidsmarkt en zorg

De personeelsschaarste binnen de zorg was al voor corona een probleem en is alleen nog maar groter geworden. Direct gevolg? Verhoogde druk op medewerkers die vaker extra diensten moeten draaien. Ook komt ongewenst verloop steeds vaker voor. Uit intern onderzoek bij PlaytoWork blijkt bijvoorbeeld dat maar liefst 40% van de ondervraagde zorg-sollicitanten niet meer werkzaam is binnen het vakgebied waar zij voor zijn opgeleid en dus de zorg hebben verruild voor een ander soort beroep.

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de arbeidsmarkt in de zorgsector. Enerzijds is er de vraag naar zorgpersoneel, die wordt beïnvloed door de vergrijzing en de toename van chronische ziekten. Anderzijds is er het aanbod van zorgpersoneel, dat wordt beïnvloed door factoren zoals de opleiding van zorgprofessionals, arbeidsvoorwaarden, werk-privébalans en de aantrekkelijkheid van het beroep. Een tekort aan zorgpersoneel kan leiden tot verminderde zorgkwaliteit en verminderde patiënttevredenheid.


PlaytoWork onderzoek en de zorg

PlaytoWork doet wekelijks onderzoek onder de mbo-doelgroep. We stellen specifieke vragen via zogenaamde SnapShots aan de 90.000 mbo-werkzoekenden die PlaytoWork in de database heeft. Zo hebben we ook voor de zorgsector onderzoek gedaan naar zorg-sollicitanten en vacatures. De vraag was: “Waar let je op als zorg-sollicitant bij het vergelijken van vacatures?”. Hieruit kwam naar voren dat de functienaam en de vacatureomschrijving hen het allereerste opvalt. Daarna wordt er vooral gekeken naar salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Je zou kunnen zeggen dat dit logisch is in verband werken in de zorg zwaar kan zijn. Verder kwam uit het PlaytoWork mbo-onderzoek naar voren dat de meeste zorg-sollicitanten een goed bijgewerkt cv hebben.


Zorgklanten en PlaytoWork

Op dit moment zijn we aan het werven voor onze partners Philadelphia en Sovak. Het is een hele uitdaging om kandidaten met een zorgprofiel, met tenminste een afgerond MBO 3 zorgdiploma, te vinden. Deze mbo-werkzoekenden zijn schaars. Toch heeft PlaytoWork kunnen bewerkstelligen een behoorlijk aantal sollicitanten heeft weten aan te trekken voor onder andere deze zorgklanten. Dit komt doordat wij een integraal candidate first-aanpak hanteren. Dit houdt in dat we gepersonaliseerde campagnes voeren voor de passende doelgroepen. Door constante optimalisaties weten we de juiste mbo-doelgroep te triggeren en krijgt de doelgroep de juiste triggers (oftewel pull-factoren). Daarnaast worden de kandidaten direct binnen 1 werkdag opgepakt. Verder blijkt PlaytoWork goed in het vinden van zij-instromers die in de zorg willen werken. Deze sollicitanten behoeven geen afgerond zorgdiploma en kunnen op alternatieve plekken binnen de zorg gaan werken.

Ontwikkelingen

De arbeidsmarkt van zorg en welzijn is dus gespannen. Moeilijk vervulbare vacatures, veel uitstroom en een hoog ziekteverzuim zijn drie van de vele ontwikkelingen die de arbeidsmarkt van zorg en welzijn kenmerken. In dit artikel van Okeedo worden 10 ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van zorg en welzijn beschreven. Tevens wordt onder aandacht besteed aan in- en uitstroom maar ook bijvoorbeeld zij-instromers en herintreders binnen de zorg.

Tot slot

Om de arbeidsmarkt in de zorgsector te verbeteren, zijn er verschillende maatregelen nodig. Dit kan onder meer betekenen dat er meer geïnvesteerd moet worden in de opleiding en training van zorgpersoneel, het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden en het verminderen van de werkdruk. Ook kan er gekeken worden naar manieren om het beroep van zorgprofessional aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld door meer flexibiliteit te bieden in werkuren of door loopbaanontwikkeling te stimuleren.

Interesse in onze werkwijze of benieuwd naar wat wij voor jouw zorgorganisatie kunnen betekenen? Stuur een mail naar mila@playtowork.nl

Krijg elke maandag een overzicht met nieuwe jobs in je mailbox!

Staat jouw perfecte job erbij? Solliciteer dan direct.  Zo blijf jij op on top of je game!