Mbo-onderzoek: duur van oriëntatiegesprek

Max Boodie

11 jan 2023

Hoe lang is het geleden dat we voor ieder gesprek 60 minuten in onze agenda vrij hielden? En hoeveel tijd is daarmee wel niet verloren gegaan, omdat dit nu eenmaal de norm was? Hoe lang moet een eerste kennismakingsgesprek duren volgens mbo-werkzoekenden? We vroegen dit aan totaal 582 sollicitanten – 336 sollicitanten (58%) gaven antwoord op deze vraag. 

Een uur is te lang

Bovenstaande taartdiagram laat een range van 5 tot 60 minuten zien. Bijna een derde (32%) van de sollicitanten geeft als voorkeur 15 minuten aan. Een gesprek van 30 minuten is de ideale duur voor 29% van de sollicitanten. Een eerste gesprek van 10 minuten heeft de voorkeur van 14% van de ondervraagden, en 13% geeft de voorkeur aan een 60 minuten gesprek. 

De conclusie is dat meer dan de helft van de mbo-sollicitanten (53%) aangeeft om de eerste kennismaking te beperken tot maximaal 15 minuten. Meer dan 80% kan zich vinden in maximaal 30 minuten. Slechts 13% geeft de voorkeur aan een gesprek van 60 minuten. Met andere woorden, er dus van uitgaan of de sollicitant daadwerkelijk een eerste gesprek van 60 minuten wil, is op zijn minst de moeite waard om vooraf te checken.

Kort versus lang gesprek

Kandidaten die kiezen voor een eerste gesprek van maximaal 5 minuten, gebruiken deze tijd voor het inplannen van een langer gesprek. Op een ander tijdstip. In 5 minuten kan je namelijk als sollicitant en recruiter niet veel voor elkaar betekenen. Een eerste gesprek van maar liefst 60 minuten is vanuit het perspectief van de recruiter een logistieke ramp. De kans is daarbij klein dat je als recruiter een kandidaat opbelt en deze persoon tevens direct beschikbaar is voor een langer gesprek. Het gaat er dus om of je voorkeur uitgaat naar een korte kennismaking, zodat je daarna een langer gesprek kunt inplannen. Of dat je gelijk een wat langer gesprek inplant, en eventueel daarna pas de kandidaat face to face ontmoet.

PlaytoWork Snapshots

We presenteren regelmatig unieke snapshots van actuele kengetallen over mbo-kandidaten. We inventariseren, analyseren en rapporteren onder onze eigen mbo-sollicitanten over hoe zij naar het werk van recruiters kijken. Daarbij wordt tevens gekeken hoe zij vanuit het kandidatenperspectief de zes stappen van de ‘candidate journey’ beoordelen. 

Hoe de recruiter dit wil, is veelvuldig beschreven en onderzocht. Betrouwbare data vanuit het kandidatenperspectief is echter schaars. Net zo schaars als goede mbo-opgeleiden.

Bij PlaytoWork zijn en blijven de mbo-kandidaten aan het woord! Deze post staat niet op zichzelf. Deze zogenaamde ‘snapshots’ vormen met elkaar een breder beeld dat we ieder kwartaal bundelen tot een mbo-kwartaalrapport. Eén keer per jaar presenteren we het volledige beeld in ons mbo-kengetallen jaarrapport met bijbehorend evenement op één van de 63 mbo-scholen in Nederland.

Krijg elke maandag een overzicht met nieuwe jobs in je mailbox!

Staat jouw perfecte job erbij? Solliciteer dan direct.  Zo blijf jij op on top of je game!