Mbo-onderzoek: heb je een cv?

Max Boodie

27 jun 2022

PlaytoWork Snapshots

Heb je een CV?

Heb je een cv

We vroegen aan totaal 582 sollicitanten of ze een cv hebben. We maakten hierbij onderscheid tussen een volledig en bijgewerkt cv, een cv dat binnenkort bijgewerkt zal worden en het niet hebben van een cv, maar deze nog gemaakt gaat worden. Natuurlijk wilden we ook weten of er cv-weigeraars zijn onder de mbo-populatie. In totaal gaven 316 sollicitanten (54%) antwoord op deze vraag. 

Het merendeel van de sollicitanten (68%) heeft een volledig en bijgewerkt cv. Ruim één op de vijf sollicitanten (21%) heeft een cv maar moet dat nog bijwerken en gaat dat binnenkort doen. Een klein deel van de sollicitanten (2%) heeft een cv dat niet bijgewerkt is, en gaat dat naar eigen zeggen ook niet doen. In totaal heeft 9% geen cv, 6% daarvan gaat wel een cv maken, en maar 3% is een zogenaamde cv-weigeraar. Deze sollicitanten hebben geen cv en zijn ook niet van plan om een cv te maken.

Het is opvallend dat bijna één op de drie sollicitanten (32%) geen bijgewerkt cv heeft. Je zou toch zeggen dat als je op de traditionele manier gaat solliciteren, je wel een cv hebt. Zeker omdat de meeste recruiters ernaar vragen. Vanuit het perspectief van een derde van de kandidaten, en in lijn met het cv-loos solliciteren zoals we dat bij PlaytoWork propageren, heeft een cv nauwelijks toegevoegde waarde. Recruiters lopen deze kandidaten dus mis als ze selecteren op basis van een (bijgewerkt) cv. Een deel van de sollicitanten gaat op verzoek alsnog aan de slag om een cv te maken. Uit ervaring weten wij dat dit zomaar een paar weken kan duren. 

Samenvatting

  • 68% van de sollicitanten heeft een bijgewerkt cv
  • 32% van de sollicitanten heeft dat niet
  • Het opstellen van een cv kan bij mbo-sollicitanten een paar weken duren

Over PlaytoWork Snapshots

Tweewekelijks presenteren we unieke snapshots van actuele kengetallen over mbo-kandidaten. We inventariseren, analyseren en rapporteren bij onze eigen mbo-sollicitanten over hoe zij naar het werk van recruiters kijken en hoe zij vanuit het kandidatenperspectief de zes stappen van de ‘candidate journey’ beoordelen.  

Snapshots mbo onderzoek PlaytoWork

Hoe de recruiter dit wil, is veelvuldig beschreven en onderzocht. Betrouwbare data vanuit het kandidaatsperspectief is echter schaars. Net zo schaars als goede mbo-opgeleiden.

Bij PlaytoWork zijn en blijven de mbo-kandidaten aan het woord! Deze post staat niet op zichzelf. De tweewekelijkse berichten – snapshots – vormen met elkaar een breder beeld dat we ieder kwartaal bundelen tot een mbo-kwartaalrapport. Eén keer per jaar presenteren we het volledige beeld in ons mbo-kengetallen jaarrapport met bijbehorend evenement op een van de 63 mbo-scholen in Nederland.

Krijg elke maandag een overzicht met nieuwe jobs in je mailbox!

Staat jouw perfecte job erbij? Solliciteer dan direct.  Zo blijf jij op on top of je game!