Mbo-onderzoek: op hoeveel verschillende soorten banen ben je op dit moment aan het solliciteren?

Max Boodie

01 jun 2022

PlaytoWork Snapshots

op hoeveel verschillende banen aan het solliciteren

We vroegen aan totaal 782 sollicitanten op mbo-vacatures hoeveel sollicitaties ze op dit moment hebben lopen. 329 sollicitanten (42%) gaven antwoord. Ruim 38% geeft aan slechts één sollicitatie te hebben lopen. Zo’n 23% heeft twee sollicitaties tegelijkertijd lopen en bijna 18% heeft drie sollicitaties tegelijkertijd lopen. Ongeveer 20% van de sollicitanten heeft tussen de 4-10 sollicitaties tegelijkertijd lopen.

Dat bijna 40% van de sollicitanten slechts één sollicitatie heeft lopen, is best opvallend. Als sollicitant kan je dan slecht vergelijken. Het gezegde ‘één is geen’ is dan van toepassing. Vanuit het perspectief van de recruiter lijkt het een voordeel omdat er geen concurrentie is. Te veel sollicitaties tegelijkertijd is voor zowel de sollicitant als de recruiter een onwenselijke situatie. Hoe ga je als sollicitant om met 10 sollicitaties? Voor een recruiter betekent dit dat er simpelweg een lagere slagingskans is.

Ons advies aan recruiters is om zo snel mogelijk de vraag te stellen hoeveel sollicitaties een sollicitant heeft lopen. En als een sollicitant meer dan 3 sollicitaties heeft lopen, dan adviseren wij om het traject te stoppen. Aan de andere kant adviseren we mbo-sollicitanten om – zeker in deze markt – altijd met minimaal één en maximaal twee andere werkgevers in gesprek te gaan om goed en feitelijk te kunnen vergelijken.

Samenvatting

  • Er zijn verbazend veel mbo-sollicitanten (bijna 40%) die slechts één sollicitatie tegelijkertijd hebben lopen, de vraag is hoe je dan als sollicitant objectief kan blijven.
  • Een groot deel van de sollicitanten (ruim 20%) heeft veel sollicitaties tegelijkertijd lopen. Daardoor is het vrijwel onmogelijk om een goede afweging te maken.
  • Het lijkt een terechte vraag van een recruiter om aan het begin van het traject te vragen hoeveel sollicitaties een kandidaat heeft lopen. Te weinig is niet goed en te veel ook niet.

PlaytoWork Snapshots

Tweewekelijks presenteren we unieke snapshots van actuele kengetallen over mbo-kandidaten. We inventariseren, analyseren en rapporteren bij onze eigen mbo-sollicitanten over hoe zij naar het werk van recruiters kijken en hoe zij vanuit het kandidatenperspectief de zes stappen van de ‘candidate journey’ beoordelen.  

Snapshots mbo onderzoek PlaytoWork

Hoe de recruiter dit wil, is veelvuldig beschreven en onderzocht. Betrouwbare data vanuit het kandidaatsperspectief is echter schaars. Net zo schaars als goede mbo-opgeleiden.

Bij PlaytoWork zijn en blijven de mbo-kandidaten aan het woord! Deze post staat niet op zichzelf. De tweewekelijkse berichten – snapshots – vormen met elkaar een breder beeld dat we ieder kwartaal bundelen tot een mbo-kwartaalrapport. Eén keer per jaar presenteren we het volledige beeld in ons mbo-kengetallen jaarrapport met bijbehorend evenement op een van de 63 mbo-scholen in Nederland.

Krijg elke maandag een overzicht met nieuwe jobs in je mailbox!

Staat jouw perfecte job erbij? Solliciteer dan direct.  Zo blijf jij op on top of je game!