Mbo-onderzoek: waar werk je liever?

Max Boodie

12 aug 2022

PlaytoWork Snapshots

waar werk je liever

We vroegen aan 1681 sollicitanten waar ze liever werken. In totaal gaven 885 sollicitanten (53%) antwoord op deze vraag. 

Iets meer dan een kwart (27%) van de deelnemende sollicitanten geeft aan dat ze het liefst bij de gemeente werken. Een goede 19% wil het liefst bij het MKB werken. Een zelfde percentage (19%) werkt het liefst bij een startup. Van alle respondenten geeft 13% aan het liefst bij een grote multinational of bij de provincie te willen werken en tenslotte heeft 9% een voorkeur voor een ministerie.

Opvallend is dat bijna de helft (49%) van de sollicitanten de voorkeur geeft aan een baan bij de overheid. In tijden van economische of maatschappelijke onrust wordt dit vaak gezien als een veilige haven. Startups zijn dus risicovoller. Onze mbo-sollicitanten geven aan binnen het bedrijfsleven een lichte voorkeur te hebben voor het MKB in vergelijking met multinationals en grote corporaties. 

Afhankelijk van wat voor soort organisatie – groot, klein, startup of overheid – lijkt het verstandig om deze informatie toe te voegen aan vacatureteksten. Daarbij is het zinvol om zo concreet mogelijk de cultuur en kernwaarden te beschrijven. Vermijd daarbij opgepoetste marketing container-begrippen. Daar gaat immers geen enkel hart sneller van kloppen.

Samenvatting

Tweewekelijks presenteren we unieke snapshots van actuele kengetallen over mbo-kandidaten. We inventariseren, analyseren en rapporteren bij onze eigen mbo-sollicitanten over hoe zij naar het werk van recruiters kijken en hoe zij vanuit het kandidatenperspectief de zes stappen van de ‘candidate journey’ beoordelen. 

Snapshots mbo onderzoek PlaytoWork

Hoe de recruiter dit wil, is veelvuldig beschreven en onderzocht. Betrouwbare data vanuit het kandidaatsperspectief is echter schaars. Net zo schaars als goede mbo-opgeleiden.

Bij PlaytoWork zijn en blijven de mbo-kandidaten aan het woord! Deze post staat niet op zichzelf. De tweewekelijkse berichten – snapshots – vormen met elkaar een breder beeld dat we ieder kwartaal bundelen tot een mbo-kwartaalrapport. Eén keer per jaar presenteren we het volledige beeld in ons mbo-kengetallen jaarrapport met bijbehorend evenement op een van de 63 mbo-scholen in Nederland.

Krijg elke maandag een overzicht met nieuwe jobs in je mailbox!

Staat jouw perfecte job erbij? Solliciteer dan direct.  Zo blijf jij op on top of je game!