Mbo-onderzoek: wat is de ideale volgorde in een sollicitatietraject?

Max Boodie

08 jun 2022

PlaytoWork Snapshots

Hoe wil je na je sollicitatie het liefst benaderd worden?

We vroegen aan totaal 814 sollicitanten wat de ideale volgorde is in een sollicitatietraject. Willen sollicitanten bij voorkeur eerst spreken met een potentiële collega, een direct leidinggevende, met personeelszaken of zelfs met de directie? 364 sollicitanten (45%) gaven antwoord op deze vraag. 

En het merendeel (40%) wil bij voorkeur eerst met de direct leidinggevende in gesprek. Bijna een zelfde deel (38%) geeft de voorkeur aan een eerste gesprek met personeelszaken. Zo’n 18% wil het liefst eerst een collega spreken en 4% vindt een eerste gesprek met de directie een ideaal startpunt.

Als we de uitkomst vergelijken met de praktijk dan is het opvallend dat 62% van de mbo-respondenten aangeeft dat een eerste gesprek bij voorkeur niet begint met personeelszaken. Bijna altijd – zo is onze ervaring – is het eerste gesprek met iemand van personeelszaken of met een recruiter. Zeker als het gaat om het belang van de functie-inhoud is het goed te verklaren dat een grote meerderheid (58%) aangeeft te willen starten met een collega of een leidinggevende. 

Dat dit een (te) grote belasting is voor de leidinggevende of de collega’s is duidelijk. Echter, als je als wervende organisatie hiermee een onderscheid kan maken dan is dat in deze krappe arbeidsmarkt het overwegen waard. Er zijn varianten te bedenken waarbij een eerste gesprek met zowel iemand van personeelszaken/recruitment plus iemand uit de lijn plaatsvindt. Met name voor de schaarse hoog-technische functies zou het op basis van deze cijfers verstandig zijn om het eerste gesprek met de lijn te doen. Nog beter of slimmer zou zijn om het gewoon te vragen en de wens van de sollicitant te volgen. Ook als de sollicitant met iemand van de directie wil praten!

Samenvatting

  • 58% van de sollicitanten start bij voorkeur het liefst met een gesprek met een potentiële collega of leidinggevende
  • 38% van de sollicitanten geeft de voorkeur aan een eerste gesprek met personeelszaken
  • 4% wil als eerste met iemand van de directie spreken

Over PlaytoWork Snapshots

Tweewekelijks presenteren we unieke snapshots van actuele kengetallen over mbo-kandidaten. We inventariseren, analyseren en rapporteren bij onze eigen mbo-sollicitanten over hoe zij naar het werk van recruiters kijken en hoe zij vanuit het kandidatenperspectief de zes stappen van de ‘candidate journey’ beoordelen.  

Snapshots mbo onderzoek PlaytoWork

Hoe de recruiter dit wil, is veelvuldig beschreven en onderzocht. Betrouwbare data vanuit het kandidaatsperspectief is echter schaars. Net zo schaars als goede mbo-opgeleiden.

Bij PlaytoWork zijn en blijven de mbo-kandidaten aan het woord! Deze post staat niet op zichzelf. De tweewekelijkse berichten – snapshots – vormen met elkaar een breder beeld dat we ieder kwartaal bundelen tot een mbo-kwartaalrapport. Eén keer per jaar presenteren we het volledige beeld in ons mbo-kengetallen jaarrapport met bijbehorend evenement op een van de 63 mbo-scholen in Nederland.

Krijg elke maandag een overzicht met nieuwe jobs in je mailbox!

Staat jouw perfecte job erbij? Solliciteer dan direct.  Zo blijf jij op on top of je game!