Mbo-onderzoek: wat is de reden dat je op zoek bent naar een andere baan?

Max Boodie

25 apr 2022

PlaytoWork Snapshots

Tweewekelijks presenteren we unieke snapshots van actuele kengetallen over mbo-kandidaten. We inventariseren, analyseren en rapporteren bij onze eigen mbo-sollicitanten over hoe zij naar het werk van recruiters kijken en hoe zij vanuit het kandidatenperspectief de zes stappen van de ‘candidate journey’ beoordelen.  

Snapshots mbo onderzoek PlaytoWork

Hoe de recruiter dit wil, is veelvuldig beschreven en onderzocht. Betrouwbare data vanuit het kandidaatsperspectief is echter schaars. Net zo schaars als goede mbo-opgeleiden.

Bij PlaytoWork zijn en blijven de mbo-kandidaten aan het woord! Deze post staat niet op zichzelf. De tweewekelijkse berichten – snapshots – vormen met elkaar een breder beeld dat we ieder kwartaal bundelen tot een mbo-kwartaalrapport. Eén keer per jaar presenteren we het volledige beeld in ons mbo-kengetallen jaarrapport met bijbehorend evenement op een van de 63 mbo-scholen in Nederland.

Wat is de reden dan je op zoek bent naar een andere baan?

reden op zoek naar een baan

We vroegen aan in totaal 581 sollicitanten wat de reden is dat ze op zoek zijn gegaan naar een andere baan, 319 sollicitanten (55%) gaven antwoord. En wat blijkt, 40% heeft nu geen baan en zoekt een baan. Opgeteld zit 29% op de verkeerde plek en heeft geen plezier in de huidige baan. 9% kan niet doorgroeien en 9% wil meer of minder uren gaan werken. Zo’n 17% van de ondervraagden heeft een baan maar wil een heel ander vak gaan doen en 12% wil simpelweg meer gaan verdienen. Tenslotte is voor 2% het woon-werk verkeer de reden.

De 319 respondenten kregen de optie om een antwoord aan te vinken. Met de dagelijkse berichtgeving van enorme krapte op de arbeidsmarkt, zou je veronderstellen dat het merendeel van de sollicitanten een baan zou hebben. Het merendeel van de sollicitanten zijn zogenaamde latent werkzoekenden. Dit hoge aantal is te verklaren en daarnaast een positief gegeven voor iedereen die duurzaam op zoek is naar direct beschikbare sollicitanten. Vanuit onze eigen ervaring weten we dat latent werkzoekenden echter wel een andere benadering vragen. Zij moeten immers nóg meer verleid worden dan actief werkzoekenden.

Dat 29% een baan heeft maar toch weg wil, is een cijfer dat overeenkomt met andere onderzoeken waarbij een derde van de werknemers ontevreden is over de huidige werksituatie, zonder dat het over salaris gaat. Dat blijkt namelijk maar 12% te zijn. Als we ontevredenheid over de werksituatie optellen bij het percentage respondenten dat vertrekt, omdat ze iets anders willen gaan doen, dan zit 46% van de respondenten op de verkeerde plek. Dit komt overeen met een recent onderzoek van Personio.

Samenvatting

  • 40% heeft geen baan; onverwacht in deze krappe arbeidsmarkt
  • 46% zit op de verkeerde plek, wat een structureel matchingsprobleem blijk te zijn
  • 12% wil meer gaan verdienen; blijkbaar kunnen de salarisschalen dat niet aan
  • 2% wil minder woon-werk verkeer; dit komt door de mogelijkheid om hybride werken

Krijg elke maandag een overzicht met nieuwe jobs in je mailbox!

Staat jouw perfecte job erbij? Solliciteer dan direct.  Zo blijf jij op on top of je game!