Mbo-onderzoek: wat sprak mbo-sollicitanten het meest aan in een vacature?

Max Boodie

25 okt 2022

PlaytoWork Snapshots


Dat de werkzaamheden op de eerste plaats staan is niet verwonderlijk. Een functietitel zegt wel iets, maar vaak onvoldoende om echt te weten wat de baan inhoudt. Slimme organisaties geven daarom in een vacature aan hoe de werkdag of werkweek eruit ziet.

Het belangrijkste in een vacature

Dit keer vroegen we aan totaal 628 wat mbo-sollicitanten wat het meest aansprak in een vacature. In totaal gaven 397 sollicitanten (63%) antwoord op deze vraag. Bijna twee derde (61%) van de deelnemende sollicitanten geeft aan dat de beschreven werkzaamheden hen het meeste aanspreekt. Bijna een op de vijf (17%) vindt het aantal uren het belangrijkst, gevolgd door 14% die juist het salaris het belangrijkste vindt in een vacature. Zo’n 6% vindt de vacaturetitel belangrijk en een kleine 2% van de sollicitanten let het meest op de bonusregeling.


Met betrekking tot het aantal uren gaat het hier zowel om het aantal contracturen als de mogelijkheid om zelf het aantal uren in te kunnen roosteren. Zoals bij een aantal logistieke organisaties het geval is, kunnen medewerkers dat inmiddels. Dat blijkt zeker bij generatie-z en millennials een belangrijke factor.


Dat het salaris belangrijk is in vacatureteksten, is inmiddels redelijk doorgedrongen. Op 1 van de 3 vacatures staat inmiddels een salaris. Het salaris is en blijft één van de belangrijkste pullfactoren. Het is een gegeven dat door het vermelden van het salaris de kans ook groot is dat er simpelweg meer sollicitaties binnenkomen. Per 1 augustus 2022 is er een nieuwe Europese richtlijn van kracht om het salaris te vermelden in een vacaturetekst (zie hier). Deze nieuwe richtlijn moet ook waarborgen dat mannen en vrouwen in de EU gelijk worden beloond voor gelijke arbeid.

Samenvatting

• 61% van de mbo-werkzoekenden let op de beschreven werkzaamheden

• Het aantal uren en de bijbehorende flexibiliteit is voor 17% het belangrijkste in een vacature

• 14% van de mbo-werkzoekenden let met name op het salaris

Over PlaytoWork Snapshots

Tweewekelijks presenteren we unieke snapshots van actuele kengetallen over mbo-kandidaten. We inventariseren, analyseren en rapporteren bij onze eigen mbo-sollicitanten over hoe zij naar het werk van recruiters kijken en hoe zij vanuit het kandidatenperspectief de zes stappen van de ‘candidate journey’ beoordelen. 

Snapshots mbo onderzoek PlaytoWork

Hoe de recruiter dit wil, is veelvuldig beschreven en onderzocht. Betrouwbare data vanuit het kandidaatsperspectief is echter schaars. Net zo schaars als goede mbo-opgeleiden.

Bij PlaytoWork zijn en blijven de mbo-kandidaten aan het woord! Deze post staat niet op zichzelf. De tweewekelijkse berichten – snapshots – vormen met elkaar een breder beeld dat we ieder kwartaal bundelen tot een mbo-kwartaalrapport. Eén keer per jaar presenteren we het volledige beeld in ons mbo-kengetallen jaarrapport met bijbehorend evenement op een van de 63 mbo-scholen in Nederland.

Krijg elke maandag een overzicht met nieuwe jobs in je mailbox!

Staat jouw perfecte job erbij? Solliciteer dan direct.  Zo blijf jij op on top of je game!