Operators: uitdagingen en kansen

Veerle

22 mrt 2023

In de procestechniek is volop werk. Er is met name vraag naar procesoperators en productiemedewerkers. Een operator functie is vaak nodig in hoge volumes om de hoeveelheid werk te kunnen opvangen. Machines draaien in veel gevallen 24/7 – het is een hele uitdaging om deze vacatures consistent te vervullen. Dit artikel refereert aan de uitdagingen (en kansen!) voor recruiters en werkgevers om aan operators te komen en hoe PlaytoWork hierin een rol kan spelen.


Volume job

De uitdaging vanuit het werkgeversperspectief is dat de operator-functie veelgevraagd is. Uit onderzoek van het UWV waren er in 2021 in Nederland meer dan 30.000 vacatures voor productie-operators beschikbaar. Juist door het volume-component is er historisch gezien een grote afhankelijkheid van uitzendbureaus ontstaan. De toenemende inzet op tech in plaats van ´touch´ leidt tot veranderingen zoals beschreven in dit blog van Flexibility. De recruiters van kleine bedrijven kunnen sneller kandidaten zoeken, vinden en bereiken. Hierbij komen de eindeloze digitale mogelijkheden heel goed van pas!

Door de krapte op de arbeidsmarkt hebben uitzenders problemen om deze volumes te behalen. Daarbij zijn de kosten van uitzenden per 1 januari 2023 gemiddeld met 15% gestegen. Veel werkgevers zijn genoodzaakt om naar alternatieven te zoeken voor de werving en selectie van operators. PlaytoWork biedt zo een alternatief.


Inhouse recruiters

Het meest voor de hand liggende traject zou kunnen zijn om als werkgever zelf het wervings-, selectie- en onboarding proces weer op te pakken. Hiervoor is wel een uitgebreide recruitmentafdeling nodig. Lastig, omdat óók recruiters en recruitment-marketeers in deze huidige arbeidsmarkt schaars zijn.

De tech proposities van PlaytoWork nemen daarentegen grote delen van het werk van een recruiter rondom werving en selectie uit handen. Werkgevers kunnen hierdoor sneller wegstappen van de afhankelijkheid van uitzenders voor het vervullen van volume-functies, zoals die van operator. Daarbij kan PlaytoWork grote volumes kandidaten bereiken en verwerken. Dit wordt mogelijk gemaakt door een combinatie van groot bereik in de mbo-doelgroep, technologie en RPO (Recruitment Proces Outsourcing) alvorens de kandidaat wordt doorgezet naar de klant/werkgever. Ook kan je inzicht krijgen in de persoonlijkheid van een kandidaat door de soft skill assessments voor een duurzame match.  

De gemiddelde kosten van het werven van een operator (cost per hire) ligt bij PlaytoWork rond de €1500,-. Vergeleken met een Werving & Selectiebureau en uitzendbureaus is dit vele malen goedkoper! 


Ploegendienst als aantrekkingskracht

Een functie als operator kan aantrekkelijk zijn voor mensen die eens wat anders willen. Uit eigen mbo-onderzoek van PlaytoWork wordt geconstateerd dat maar liefst 50% van de mbo-werkzoekenden, die van baan willen veranderen, van mening zijn dat hun werk te weinig uitdagingen heeft. Het onregelmatige aspect van het werken in ploegendiensten kan zo’n uitdaging zijn. Je werkweek ziet er immers niet week na week hetzelfde uit. Je hebt daarnaast op andere dagen vrij dan de meeste mensen plus je ontvangt ploegentoeslagen. Dit zijn belangrijke pull-factoren om in een vacaturetekst terug te laten komen. Het aannemen van jonge vakkrachten en deze intern opleiden, kan ook een oplossing zijn. Mocht dit mogelijk zijn in jouw bedrijf, laat dit dan ook terugkomen in je vacatureteksten.


Conclusie

Operator is een veelgevraagde functie. Door de grote aantallen die bedrijven vaak nodig hebben, is volume werving en selectie het meest effectief. Uitzendbureaus zijn door de nieuwe wetgeving duurder geworden waardoor werkgevers genoodzaakt zijn op zoek te gaan naar alternatieven. PlaytoWork biedt zo een alternatief. Door skill based matching en het bereiken en verwerken van grote volumes kandidaten. 

Ja, er zijn uitdagingen. Maar dus ook kansen!  

Krijg elke maandag een overzicht met nieuwe jobs in je mailbox!

Staat jouw perfecte job erbij? Solliciteer dan direct.  Zo blijf jij op on top of je game!