SEO onderzoek PlaytoWork

Veerle

18 apr 2023

SEO Economisch Onderzoek (hierna te noemen als SEO) heeft onderzoek verricht bij PlaytoWork naar de verschillende tools die werkzoekende jongeren met een migratieachtergrond ondersteunen met het vinden van een baan. SEO heeft hiervoor de werking van het PlaytoWork skills-based-matching platform onderzocht. Lees hier het artikel en het volledige rapport.


Werkwijze PlaytoWork

PlaytoWork is een platform dat mbo-opgeleiden werft en matcht aan werkgevers. De matching wordt gedaan op basis van hard en soft skills. De soft skills van een mbo-opgeleiden (persoonlijkheid en gedrag) worden inzichtelijk gemaakt door het gebruik van serious games. PlaytoWork biedt mbo-werkzoekenden een laagdrempelige manier van solliciteren en maakt gebruik van een matching engine om objectiviteit in het sollicitatieproces te waarborgen.


Onderzoek SEO

SEO constateert dat de laagdrempelige skills-based manier van solliciteren bij de mbo-opgeleiden beter aansluit dan de klassieke vormen van solliciteren, zoals een sollicitatiebrief. Uit het onderzoek blijkt dat het opbouwen van een skills-based profiel met name sollicitanten met een migratieachtergrond bijzonder aanspreekt. Het inzicht dat dit profiel geeft, wordt erg gewaardeerd. Daarbij geeft het inzicht in welke carrièremogelijkheden passen bij de sollicitant. Deze manier van solliciteren wordt meer vertrouwd dan bijvoorbeeld te worden beoordeeld tijdens het sollicitatieproces.


Betere match

Werkgevers geven aan dat selectie met behulp van een soft skills profiel niet alleen tot een objectiever, maar ook betere match leidt. De werkzoekende past gewoonweg beter bij de vacature. Vooral werkgevers zien hier dus de voordelen van in. Inzicht in soft skills zegt immers meer dan een formele brief.

Via het PlaytoWork platform komen bedrijven in contact met de mbo-doelgroep waar veel vraag naar is, maar waar werkgevers moeilijk mee in contact komen. Voornamelijk mbo-sollicitanten met een migratieachtergrond weten de klassieke kanalen van solliciteren niet altijd te benutten. Via PlaytoWork kunnen bedrijven toch in contact komen met deze groep om zo hun vacatures te vervullen.

Werkverkenning

PlaytoWork wordt primair gebruikt om een baan te vinden, maar daarnaast ook om erachter te komen welke baan het best past. Met name de ontwikkelde game- en match-engine van PlaytoWork helpt bij werk verkenning voor mbo-opgeleiden. Iets minder dan de helft van de gebruikers weet door de app beter welke baan of sector bij ze past. En de helft van de gebruikers heeft aangegeven door PlaytoWork te solliciteren op banen die niet passen bij hun opleiding.

Krijg elke maandag een overzicht met nieuwe jobs in je mailbox!

Staat jouw perfecte job erbij? Solliciteer dan direct.  Zo blijf jij op on top of je game!