Meer dan ooit – gedreven door een krappe arbeidsmarkt – worden vacature-eisen bijgesteld naar wat wel mogelijk is. Daar waar vaak de eis hbo of wo was, wordt regelmatig een mbo-kandidaat overwogen. Dit geldt met name voor functies met een hoog verloop onder hbo- en wo-opgeleiden, wat terecht is. Het (te) vaak wisselen van baan is sowieso een uitdaging. Maar wisselen mbo-opgeleiden ook minder vaak van baan? Hebben ze meer zitvlees? Of zijn ze simpelweg meer betrokken bij hun werk en collega’s?
We vroegen mbo-sollicitanten na hoeveel tijd zij weer toe zijn aan een nieuwe uitdaging.
Algemene resultaten
De vragen zijn voorgelegd aan 814 sollicitanten, waarvan 226 hebben meegedaan aan het onderzoek. Dit is een conversie van 27,8%.
In de bovenstaande grafiek is te zien dat 30,1% (optelling alle antwoorden 10+ jaar) van de sollicitanten pas na meer dan 10 jaar toe is aan een nieuwe uitdaging. Opgeteld geeft bijna 50% (49,6%) aan dat ze na 5 jaar toe zijn aan een nieuwe uitdaging. Bijna een op de vijf (18,2%) van de sollicitanten vindt dat ze na een periode van 2 jaar weer toe zijn aan iets anders.
Of een periode lang – 16,8% van de sollicitanten vindt het prima om meer dan 25 jaar in dezelfde baan actief te zijn – of kort is – 12,4% wil na 1 jaar al vertrekken, dat is niet de vraag die we hier gaan beantwoorden. Dit verschilt per persoon en per werkgever. Technologische veranderingen vragen om voortdurende bijscholing. Door actief deel te nemen aan trainingen, cursussen en webinars kan iemand op de hoogte blijven van de nieuwste technieken en trends. Vitaal en fit blijven als mbo-vakman of -vakvrouw vereist een combinatie van blijvende scholing, fysieke en mentale gezondheid, goede sociale relaties en een sterke werk-privébalans.
Nadere analyses
De resultaten van deze vraag met de beschreven opvallendheden nodigen uit tot diverse cross-analyses. We kunnen met de data die we hebben verdiepende analyses maken om verschillen tussen opleidingsniveaus, regio’s en sectoren te onderzoeken. Voor nu presenteren we de verschillen per opleidingsniveau.
Opleidingsniveaus
Op basis van openbare CBS-cijfers over baanwisselingen mogen we concluderen dat mbo-opgeleiden minder vaak van baan wisselen. Zie: CBS Statline. Te zien is dat er data beschikbaar is voor alle jaren (en kwartalen) vanaf 2004 tot en met 2019, al dan niet uitgesplitst naar bijvoorbeeld opleidingsniveau (bij persoonskenmerken) en contractsoort (vast of flex).
Maar hoe zit het per mbo-niveau? In onderstaande grafiek tonen we de uitkomsten per mbo-niveau. We onderscheiden vier mbo-opleidingsniveaus.
Er zijn grote verschillen in de mate van gewenste baanmobiliteit.
- Sollicitanten met een mbo-4 opleidingsniveau geven met 8% aan dat ze na 1 jaar alweer toe zijn aan een nieuwe uitdaging. Bij mbo-niveau 1 is dat 33%.
- Sollicitanten met een mbo-4 opleidingsniveau geven met 14% aan dat ze pas na 25 jaar toe zijn aan een nieuwe uitdaging. Bij mbo-niveau 1 is dat 20%.
- Sollicitanten met mbo-3 en mbo-4 opleidingsniveaus geven met 44%-49% aan dat ze gemiddeld 5-10 jaar een mooie periode vinden om weer op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Bij mbo-niveau 1 en 2 is dat 14%-28%.