PlaytoWork Snapshots: Hoeveel wil je meer verdienen in een nieuwe baan?

Max Boodie

02 feb 2024

PlaytoWork Snapshots op de wereld van mbo-sollicitanten!

Al twee jaar schrijven we regelmatig over actuele kengetallen over mbo-sollicitanten. We presenteren dit in unieke mbo-snapshots. De data is afkomstig uit onze eigen sourcings- en selectieactiviteiten. We inventariseren, analyseren, rapporteren en delen deze informatie gratis met als doel de wereld van de mbo-opgeleide mens en de professionele mbo-recruiter een beetje mooier te maken. De kern van onderwerpen die we behandelen in de snapshots betreft de kandidatenreis van de mbo-opgeleide werkzoekende. Daar waar mogelijk zoomen we in op eventuele verschillen tussen de verschillende functies. Immers hoe de technisch opgeleide onderhoudsmonteur de kandidatenreis ervaart, kan verschillen van hoe de verpleegkundige of de callcenter medewerker dit ervaart.

De snapshots staan niet op zichzelf. De tweewekelijkse berichten vormen met elkaar een breder beeld dat we ieder kwartaal bundelen tot een mbo-kwartaalrapport. Ieder kwartaal lichten we de uitkomsten toe in een van onze workshops. Eén keer per jaar presenteren we het volledige beeld in een interactieve bijeenkomst in de vorm van een hackathon.

Hoeveel wil je meer gaan verdienen in een nieuwe baan?

  • Aantal bezoekers: 1778
  • Aantal respondenten: 975
  • Conversieratio 55%

We vroegen aan 1778 sollicitanten wat hun salariswensen zouden zijn in een nieuwe baan. Ruim 55%, zo’n 975 sollicitanten, gaf antwoord op de vraag. Iets meer dan een derde (32%) geeft aan niet meer te willen verdienen, maar minimaal hetzelfde als in de huidige baan. Dus 68% wil in een nieuwe baan ook meer verdienen. Bijna een kwart wil minimaal € 500 op het huidige salaris vooruitgaan.

Het gemiddelde salaris van een mbo-opgeleide ligt tussen de € 2.000,- voor starters en € 5.000,- aan het einde van de carrière (Bron: Swipe4Work). Uitgaande van een gemiddeld salaris van € 3.000,- per maand, vertegenwoordigt een verhoging van € 500 een stijging van 17%. Ter vergelijking, de gemiddelde loonstijging over 2023 was 7,3% (Bron: AWVN).

Het is algemeen bekend dat het vermelden van het salaris in vacatureteksten leidt tot hogere conversies (Bron: Indeed), dit zien wij ook terug in onze eigen conversies. De overheid beveelt transparantie over salarissen aan, zoals vermeld in een wetsvoorstel over transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (Bron: Rijksoverheid). Hoewel het vragen naar het huidige salaris van een sollicitant niet verboden is, wordt het steeds vaker als onethisch beschouwd (Bron: XpertHR).

Eigen PlaytoWork onderzoek wijst uit dat mbo-opgeleide sollicitanten gemiddeld 2 tot 3 sollicitaties tegelijkertijd hebben (Bron: PlaytoWork). Salaris is voor veel sollicitanten een van de belangrijkste redenen om van baan te veranderen! Ruim 17% van de respondenten geeft aan dat salaris de belangrijkste reden is. Simpelweg het verlangen naar een andere werkomgeving is reden nummer 1.

Doe je mee aan onze poll?

Krijg elke maandag een overzicht met nieuwe jobs in je mailbox!

Staat jouw perfecte job erbij? Solliciteer dan direct.  Zo blijf jij op on top of je game!