Het Halo- en Horneffect in mbo-recruitment

Tom Lugthart

08 feb 2024

Een gemiste kans?

In de dynamische wereld van mbo-recruitment, waar het Halo- en Horneffect een significante rol speelt, staan we vaak niet stil bij de invloed van deze cognitieve vertekeningen. Ah, de arbeidsmarkt! Waar buzzwoorden als ‘synergie’, ‘proactieve houding’, en ‘bedrijfscultuur-fit’ de lucht vullen. Maar laten we eerlijk zijn, terwijl iedereen mikt op de volgende Steve Jobs, vergeet men vaak de ruggengraat van de Nederlandse economie: de mbo’er. Verrassend genoeg wordt deze groep vaak over het hoofd gezien, en daar wil ik het vandaag over hebben. 😉

Wat zijn het Halo- en Horn Effect?

Laten we beginnen bij het begin. Het Halo-effect en het Horn-effect zijn cognitieve vertekeningen die invloed hebben op hoe we mensen beoordelen.

  • Halo-effect: Als iemand goed is in één ding, denken we vaak dat ze ook goed zijn in andere dingen. Stel, iemand komt altijd op tijd – dus, vast en zeker, is hij ook super betrouwbaar in zijn werk, toch?
  • Horn-effect: Precies het tegenovergestelde. Maakt iemand een foutje? Oh, dan zal die wel in alles slordig zijn. Herkenbaar?

Het effect van Halo- en Horneffect in recruitment

Hier komt het interessante gedeelte. Deze effecten kunnen een gigantische impact hebben op het recruitmentproces. Heb je ooit een sollicitant afgewezen vanwege een klein foutje op zijn CV? Of iemand aangenomen omdat hij zo’n goede eerste indruk maakte?

Als HR-manager of recruiter in een bedrijf waar veel mbo’ers werken, is het essentieel om bewust te zijn van deze effecten. Zeker in deze schaarse arbeidsmarkt waar goed personeel goud waard is.

Mbo: De ondergewaardeerde ster van de arbeidsmarkt

Het merendeel van de banen in Nederland is op mbo-niveau. Maar de recruitmenttools en -strategieën? Deze zijn vaak niet toegespitst op deze groep.

Denk er eens over na: wat als we stoppen met ons blindstaren op die ene spelfout in het CV en in plaats daarvan focussen op de vaardigheden en ervaring van de mbo’er?

📊 Benieuwd hoe jouw organisatie zich verhoudt tot anderen? Download ons mbo benchmarkonderzoek en vergelijk!

Tips voor jouw recruitmentstrategie

  1. Wees bewust van vertekeningen: Herken het Halo- en Horn-effect en wees kritisch op je eigen beoordelingsprocessen.
  2. Verbreed je horizon: Focus op vaardigheden, ervaring en inzetbaarheid in plaats van alleen op diploma’s of CV foutjes.

🔗 Interactie: Maak kennis met de voordelen van Skill Based Matching

Conclusie

Dus, lieve HR-managers en recruiters, laten we de mbo-werkzoekenden de waardering geven die ze verdienen. En vergeet niet: de volgende keer dat je denkt dat je een ‘unicorn’ hebt gevonden omdat hij zo charmant was tijdens het gesprek, kan het zomaar zijn Halo-effect zijn dat spreekt. 😉

Krijg elke maandag een overzicht met nieuwe jobs in je mailbox!

Staat jouw perfecte job erbij? Solliciteer dan direct.  Zo blijf jij op on top of je game!