Op zoek naar het schaap met de 5 poten

Tom Lugthart

28 sep 2023

”Het Schaap met Vijf Poten”: Een Illusie in de Huidige Krappe Arbeidsmarkt?

In de complexe wereld van recruitment wordt de ideale kandidaat vaak gezien als een mythisch ‘schaap met vijf poten’. Deze beeldspraak kan ons belemmeren om het onbenutte potentieel te herkennen. De krapte op de arbeidsmarkt die volgens prognoses van het UWV de komende jaren zeker nog zal aanhouden, maakt de zoektocht naar het schaap met de vijf poten nog moeilijker, al dan niet onmogelijk. Door de overstap te maken naar skill-based matching, kunnen HR-managers en recruiters verborgen talenten ontdekken en de pool van potentieel geschikte kandidaten vergroten. 

 

Weg met de vinkjes, focus op vaardigheden

Traditionele wervingsmethoden focussen vaak op diploma’s, jaren ervaring en specifieke functietitels. Maar wat zegt dat nu écht over de capaciteiten van een kandidaat? Veel talentvolle kandidaten worden over het hoofd gezien omdat ze niet precies passen binnen het traditionele profiel. Ze hebben wellicht niet de speifieke opleiding afgerond of missen enkele jaren werkervaring in een specifieke sector. Echter, hun unieke set van vaardigheden kan van onschatbare waarde zijn voor een organisatie. Door ons te richten op skill-based matching, kijken we naar de daadwerkelijke vaardigheden die een kandidaat bezit. Wat iemand kán, in plaats van wat iemand heeft gedaan. 

PlaytoWork vist in een andere vijver door te kijken naar skills

Bij PlaytoWork kijken we samen met onze opdrachtgevers allereerst naar de harde eisen van een functie, en beantwoorden we de vraag “Waar moet de kandidaat aan voldoen om geschikt te zijn voor de functie?”.  De harde eisen van de functie zijn bijvoorbeeld minimale opleidingsniveau, werkervaring in een sector, werkervaring in een functie, etc. Na dit intensief met onze opdrachtgevers (het liefst met zowel de recruiter als de hiring manager) af te stemmen, gaan we aan de slag met het vertalen van de skills naar een specifieke campagne. Hierbij worden doelgroepen aangesproken die matchen op de hard skills van de vacature. Hierdoor vissen we bij PlaytoWork in een andere vijver met als resultaat: snel nieuwe sollicitanten!

Benieuwd hoe PlaytoWork jouw organisatie hierbij kan helpen? Ga naar onze werkgeverspagina.

De voordelen van skill-based matching

    • Diversiteit: Door te kijken naar vaardigheden in plaats van traditionele meetpunten, kunnen we een diverser scala aan kandidaten aantrekken en aannemen.

    • Efficiëntie: Minder tijd verspild aan het doorzoeken van CV’s die niet matchen. In plaats daarvan een directe focus op de vaardigheden die nodig zijn.

    • Retentie: Kandidaten die worden geselecteerd op basis van hun vaardigheden zijn vaak een betere match voor de rol, wat leidt tot hogere tevredenheid en langere retentie.

Conclusie

Het schaap met vijf poten is wellicht een illusie, maar dat we onbenut potentieel op de arbeidsmarkt laten liggen is een feit. Door de overstap te maken naar skill-based matching, kunnen HR-managers en recruiters verborgen talenten ontdekken en deze inzetten waar ze het hardst nodig zijn. Het is tijd om het roer om te gooien en te investeren in een aanpak die recht doet aan het talent.”

Krijg elke maandag een overzicht met nieuwe jobs in je mailbox!

Staat jouw perfecte job erbij? Solliciteer dan direct.  Zo blijf jij op on top of je game!