Omscholen in de goede richting

 In Blog

Omscholen in de goede richting

Omscholen is iets waar veel mensen over nadenken, zeker sinds de corona crisis veel mensen werkloos heeft gemaakt. Met een crisis zijn er het vaak dezelfde banen die in gevaar komen, maar er wordt bijna nooit gesproken over banen die redelijk veilig zijn. Daarom heeft PlaytoWork deze verzameld. Erg handig voor als je je wilt omscholen of als je gewoon benieuwd bent welke sectoren niet heel crisisgevoelig zijn.

Banen die slecht tegen de crisis kunnen

Voor de duidelijkheid gaan we ook de crisis gevoelige banen bekijken. Dat zijn vaak banen die te maken hebben met consumenten. Door de crisis hebben zij minder geld te besteden en geven zij dus ook minder uit. Er wordt dan vaak minder geld uitgegeven aan persoonlijke verzorging zoals de kapper, de nagelsalon en de spa. Maar er wordt ook minder geld uitgegeven aan dineren buitenshuis. De horeca en de kappers hebben het dan ook elke crisis weer te pakken en zijn er vaak de dupe van. Mocht je dus interesse hebben in omscholen, is het handig dat je in je achterhoofd houdt dat deze banen erg crisisgevoelig zijn en je misschien beter voor iets anders kunt kiezen.

Banen die goed bestand zijn tegen de crisis

Dan is het nu tijd voor banen die het omscholen waard zijn, namelijk de minder crisis gevoelige banen. Beroepen waar de komende jaren veel vraag naar is en wat doorloopt ook tijdens de crisis zijn:

  1. Banen in het onderwijs: Leraren die nu voor de klas staan zijn relatief oud en gaan de komende jaren met pensioen. Zij moeten worden aangevuld worden met nieuwe docenten.
  2. Banen in de ICT: De flinke groei op technisch gebied en het digitaliseren van productieprocessen gaat altijd door, ook met een crisis. Er zijn dan ook mensen nodig die dit begrijpen en hierbij kunnen helpen.
  3. Banen in de zorg: Nu met de coronacrisis is het zeker duidelijk dat er veel vacatures in de zorg bijgekomen zijn, maar ook voor crisissen anders dan corona geldt dat er altijd mensen nodig zijn om te verzorgen.

Omscholen in de goede richting

Banen die dus zeker baangarantie hebben, ook tijdens de crisis, zijn banen in de ict, de zorg en het onderwijs. Mensen in deze sectoren zijn altijd hard nodig. Als je een baan wilt kiezen die niet zo gevoelig is voor crisis dit een erg handig inzicht. Ook als je wilt omscholen in de goede richting. Maar het belangrijkst is natuurlijk dat je iets kiest wat je leuk vindt en wat bij je past.

Weet jij wat bij jou past?

Het is handig om een beroep te kiezen met baangarantie, maar het allerbelangrijkst is natuurlijk om te kiezen voor een beroep dat je leuk vindt en bij je past. Mocht je dit niet van jezelf weten en ben je opzoek naar inzicht in jezelf voor de juiste keuze? Download dan de PlaytoWork app. Je speelt drie spellen, waarna er een softskill profiel wordt aangemaakt en je precies kunt zien wie jij bent en wat voor werk er bij je past. Dit is handig voor het kiezen van een opleiding, maar ook wanneer je wilt omscholen.

 

omscholen in de goede richting

Deel dit
Recent Posts
steeds meer vrouwen in de techniekGeneratie Z en Millennials in Vogue