Online sollicitatiegesprek via skype, facetime of zoom – 6 tips

 In Blog

Nu veel mensen thuis werken is er een grote kans dat jouw sollicitatiegesprek via een online video verbinding plaats vindt. Dat kan enorm spannend zijn. Iedereen die wel eens video belt weet dat het leuk, maar ook enorm ongemakkelijk kan zijn. Daarom hebben wij een aantal tips waarmee jij je op het sollicitatie gesprek kan voorbereiden.

1) Zorg voor een goede internetverbinding

Niet is irritanter dan een verbinding die continu weg valt. Daarnaast kan het je alleen nog maar zenuwachtiger maken. Zorg daarom dat je in de buurt van je router zit. Normaal zouden we adviseren om op een andere locatie te gaan zitten, maar gezien het coronavirus moet je het toch met je internetverbinding thuis doen. Heb je slechte WiFi thuis? Maak dan voor deze ene keer een hotspot met je telefoon zodat je verbinding goed blijft. Inbellen met je telefoon kan ook, maar zorg dan dat je hem kan neerzetten.

2) Voel je comfortabel op je plek

Het verschil met een telefoongesprek is dat je nu niet kan rondlopen. Eigenlijk is het precies hetzelfde als langsgaan voor een gesprek. Alleen zit je nu thuis. Zorg voor een plek in het huis met een neutrale achtergrond. Haal rommel uit het beeld en let op de inval van licht. Je kan namelijk amper te zien zijn of juist behoorlijk overbelicht zijn.

3) Test van tevoren je verbinding

Test je verbinding vantevoren. Bel bijvoorbeeld even naar een vriend of vriendin. Hiermee kun je zien of je internet het goed doet, maar ook of je goed in beeld bent. Probeer een aantal plekken in je huis uit als je niet helemaal tevreden bent over bijvoorbeeld de achtergrond.

4) Zet een aantal vragen van tevoren op papier

Maak een soort spiekbriefje. Deze kun je makkelijk naast de camera van je laptop plakken, hierdoor kijk je niet plots weg tijdens je gesprek. Schrijf van tevoren een aantal goede vragen op die je wilt stellen. Wat wil je weten over het bedrijf bijvoorbeeld? Of wat zijn de arbeidsvoorwaarden?

5) Denk aan je uitstraling

Kleed je netjes, net als je normaal zou doen bij een sollicitatiegesprek. Niet alleen oogt dat netjes, hierdoor voel je je direct zelfverzekerder. Let daarnaast goed op je houding. Zit rechtop en maak oogcontact. Toon je enthousiasme, maar blijf altijd jezelf!

6) Rond het gesprek goed af

Videogesprekken zijn vaak korter dan live gesprekken. Dit komt omdat je al direct op je plek zit. Het koetjes en kalfjes gesprek vooraf is vaak korter en vaak komt je gesprekspartner direct ter zake. Zorg dat je aan het eind van het gesprek goed weet waar je aan toe bent. Hoe ziet het vervolg er uit? En zijn al je vragen beantwoord?

download ptw

Deel dit
Recommended Posts
Comments
pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

Mbo-studies met de hoogste uurlonenpark corona