Soft skill matching verovert de arbeidsmarkt in 2021

 In Werkgever blog

Soft skill matching verovert de arbeidsmarkt in 2021

De laatste decennia hebben er grote veranderingen plaatsgevonden binnen recruitment door invloed van digitalisering en AI. Waar hard skills werden gebruikt als maatstaf voor geschiktheid, krijgen soft skills steeds meer de prioriteit. Dit is ontstaan door de krimpende beroepsbevolking met als gevolg mismatching op de arbeidsmarkt. Om een mismatch te voorkomen neigen werkgevers steeds meer naar multi-skilled medewerkers aangetoond door soft skills. Ook het aankomende jaar zal deze trend zich gestaag voorzetten. Kortom, soft skill matching verovert de arbeidsmarkt in 2021. 

Online recruitment

Thuiswerken is sinds de uitbraak van de pandemie de nieuwe norm, maar ook solliciteren is hierdoor zwaar beïnvloed. Maatregelen forceerden dat fysiek solliciteren verschoven werd naar virtuele sollicitaties. Recruitment maakte een versnelde digitalisering door en kan inmiddels online recruitment genoemd worden. Ondanks de efficiëntie, is het nog steeds lastig iemands geschiktheid te meten aan de hand van zijn cv, al helemaal virtueel. De opkomst van soft skill matching wordt steeds vaker toegepast bij online recruitment om mismatches te voorkomen.

soft skill matching

Wendbaarheid door soft skill matching 

Leven in een snel veranderende maatschappij vraagt om wendbaarheid van bedrijven, maar ook van hun werknemers. Vooral in economisch onvoorspelbare tijden is het cruciaal te werven op soft skills in plaats van hard skills. Soft skill matching biedt de mogelijkheid aan te tonen welke sollicitanten communicatieve vaardigheden bezitten, goed kunnen samenwerken binnen jouw team en probleemoplossend vermogen bezitten, wat wendbaarheid voor het bedrijf creëert. Dit is uiteraard ook mogelijk op andere soft skills die van belang zijn voor jouw organisatie. 

Ervaring is geen toonaangevende factor 

Dat ervaring geen toonaangevende factor is voor het succes van een kandidaat, is bij PlaytoWork algemeen bekend. Het onderzoek van Florida State University-professor Chad H. Van Iddenkinge dient als bewijs voor dit standpunt. Uit zijn onderzoek is gebleken dat ervaring alleen een rol speelt in de start van de carrière van de nieuwe werknemer. Hij constateerde dat: “Zelfs als mensen uit exact hetzelfde beroepsveld kwamen, en dus jaren ervaring hadden, ze het op de lange termijn uiteindelijk nooit beter deden dan andere, minder ervaren werknemers.” 

soft skill matching

 

Nadenken over iemands persoonlijkheid en deze te matchen met de functie is veel waardevoller volgens hem. Als de drijfveren bekend zijn, kunnen deze dienen ter motivatie van de werknemers, wat vervolgens de productiviteit verhoogd. Maar ook is een kandidaat door de match loyaler aangezien er een goede connectie is.

Mogelijkheid te matchen op functieprofiel 

Door het matchen op soft skills kunnen patronen ontdekt worden die mensen niet altijd opvallen. Deze patronen kunnen juist dienen als hogere slagingskans voor het vinden van de juiste kandidaat. Max Boodie oprichter van PlaytoWork: “De PlaytoWork assessments zijn gebaseerd op het annex model, waarmee soft skills van app gebruikers direct gematcht kunnen worden op functieprofielen in de app. Hiermee krijgen klanten zelf inzichtelijk welke kandidaat het best bij de baan past, maar ook hoe deze zou functioneren binnen een team.”

Passende mbo stagiair

Concluderend zijn dit de belangrijkste redenen waarom jij zou moeten overgaan van een tunnel visie op hard skills, naar acceptatie voor soft skills. Soft skill matching verovert de arbeidsmarkt in 2021 en daar wil jij niet buiten vallen. 

Specialisatie in soft skill matching 

Bij PlaytoWork matchen wij onze app spelers al vanaf de oprichting in 2016 met hun soft skills. Zij spelen de spellen in de app, waarna de uitkomsten een soft skill profiel vormen. Dit profiel geeft het beter inzicht in zichzelf, maar wordt hiermee ook automatisch gematcht met vacatures die open staan in de app. Als het profiel van de speler overeenkomt met de soft skill eisen in de vacature, kunnen zij gemakkelijk contact opnemen met de recruiters bij PlaytoWork om zich aan te melden voor de baan. De recruiter houdt hierbij nauw contact met het bedrijf, om zo tot een match aan beiden kanten.

Deel dit
Recommended Posts
nieuwe mediawet influencersBlog-ontwikkelingen-arbeidsmarkt