Steeds meer vrouwen in de techniek

 In Blog, Uncategorized

Steeds meer vrouwen in de techniek

steeds meer vrouwen in de techniek

Bron: Techniekpact, juni 2020 – Bron cijfers: CBS, DUO, UWV

De techniek was voorheen een stereotype mannenwereld, maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer vrouwen in de techniek te vinden. Tijden zijn veranderd. Waar vroeger eerder gekozen voor een baan in de zorg, het onderwijs of een sociaal cultureel getint beroep, gaan steeds meer vrouwen een technische studie doen. Dit is erg positief, maar er is nog steeds een flink tekort aan technische profielen in de sector. Daarom staat deze blog in het teken van redenen waarom vrouwen in techniek willen werken.

Drijfveren om de techniek in te gaan

Er zijn meerdere redenen waarom steeds meer vrouwen in de techniek werken. De voornaamste drijfveren zijn:

  1. De baangarantie in de techniek is heel hoog. Er is nou eenmaal een flink tekort in de sector, waardoor er veel vraag is en je snel aan een baan komt.
  2. De techniek verandert continue waardoor er veel ruimte is voor zelfontwikkeling.
  3. De diversiteit van het werk zorgt voor uitdagingen en veelzijdigheid in het werk.
  4. Het maatschappelijk perspectief dat je als technicus bijdraagt aan het verbeteren van de samenleving.
  5. De creativiteit van het werk en het zelf oplossend vermogen worden erg stoer gevonden.

Deze vijf punten zijn drijfveren waardoor steeds meer vrouwen in de techniek geïnteresseerd zijn.

steeds meer vrouwen in de techniek

Bron: Techniekpact, juni 2020 – Bron cijfers: CBS, DUO, UWV

Vrouwelijke competenties dienen als grote bijdrage

Er komt ook steeds meer acceptatie voor vrouwelijke competenties, aangezien deze bijdragen als aanvulling op de mannelijke competenties. Vrouwen zorgen voor meer overzicht en structuur wat bijdraagt aan een hogere productiviteit. Maar ook is de nieuwsgierigheid en leergierigheid van vrouwen een groot voordeel. Dit motiveert niet alleen de vrouw zelf, maar ook collega’s om zichzelf beter te ontwikkelen. Daarnaast zorgt deze ontwikkeling ervoor dat er meer capaciteit is voor complexe vraagstukken. Ook dragen vrouwen bij door hun analyserend vermogen. In plaats van direct grof geschud te gebruiken, proberen vrouwen vaker eerst de situatie te overzien en dan te handelen.

Steeds meer vrouwen in de techniek

Bron: Techniekpact, juni 2020 – Bron cijfers: CBS, DUO, UWV

Verbeterde arbeidsomstandigheden

Niet alleen worden de competenties van vrouwen steeds meer van waarde in de technische branche, ook veranderen de arbeidsomstandigheden door robotisering en digitalisering waardoor het steeds aantrekkelijker wordt voor vrouwen om er te werken. De drie ontwikkelingen op verbeterde arbeidsomstandigheden voor vrouwen zijn:

  1. De “mannenwereld” in de techniek wordt steeds meer aangevuld met vrouwelijke rolmodellen, waardoor andere vrouwen zich meer aangesproken voelen om er te komen werken.
  2. Door robotisering en digitalisering wordt zwaar fysiek werk grotendeels overgenomen door machines, wat het werk toegankelijker maakt voor vrouwen.
  3. Er komen steeds meer technische banen waar niet alleen fulltime, maar ook parttime functies aangeboden worden.

Kortom allerlei redenen waarom steeds meer vrouwen in de techniek werken. De branche wordt toegankelijker, fysiek en mentaal. Er is meer acceptatie gekomen voor de vrouwelijke competenties en dat vrouwen een goede aanvulling in de sector staat hoog in het vaandel. Maar vooral vanuit de vrouwen zelf komt de motivatie om een technische opleiding te gaan volgen. De markt trekt aan en de arbeidsomstandigheden veranderen.

Ga aan de slag in de techniek

Lees jij dit nou als vrouw (of als man) en ben je opzoek naar bevestiging om te gaan werken in de techniek? Download dan de PlaytoWork app en bekijk of een baan in de techniek bij je past. Of bekijk meteen onze vacatures in de techniek. Voor meer informatie over wie jij bent en welke baan er bij je past, kun je onze website bekijken.

Deel dit
Recommended Posts
soft skills matchen op de arbeidsmarkt7 tips voor thuiswerken