Technisch personeel gezocht

 In Werkgever blog

Technisch personeel gezocht, over het tekort aan medewerkers

Er wordt technisch personeel gezocht door heel Nederland. Momenteel is het tekort aan technische werknemers opgelopen tot maar liefst 20.000 werkzoekenden. Momenteel werken al 150.000 mensen in deze branche maar het tekort zal de komende jaren verdubbelen volgens Doeke Tersptra, voorzitter van Techniek Nederland.

De Europese ambities zijn groot

Medewerkers in de techniek zijn hard nodig! Zo heeft Europa enorme ambities, namelijk om in 2050 een klimaatneutraal en circulair continent te zijn. Dit houdt bijvoorbeeld in dat er de komende jaren veel zonnepanelen geïnstalleerd moeten worden en dat we allemaal van het gas af moeten. Maar wie gaan al die zonnepanelen, warmtepompen en windmolens installeren?

Techniek in het onderwijs

In Nederland kiezen weinig jongeren voor het techniekonderwijs. Technische opleidingen zijn voornamelijk op het mbo te vinden en met de hiërarchische benamingen die wij in Nederland aan onze opleidingen hebben gegeven zorgt dit niet voor extra studenten. We hebben het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger beroepsonderwijs en het wetenschappelijk onderwijs wat bij sommige opleidingen een verkeerd beeld kan geven wat er daadwerkelijk gedaan kan worden met de opleiding. Daarentegen is het arbeidsperspectief in de techniek beter voor iemand met een vmbo-diploma dan een havo-diploma, alhoewel dit niet bekend is onder de meeste studenten.

 

Tersptra vertelt ook dat het onderwijs op een andere manier moeten worden bekostigd.  “We leiden nog steeds te veel jonge mensen op voor beroepen die er niet meer zullen zijn. Ze willen manager worden en achter het bureau zitten, stromen daarom door van middelbaar- naar hoger beroepsonderwijs, terwijl de beroepen in de financiële sector opdrogen. Dat is mij een doorn in het oog.”

 

Een oplossing volgens hem is om studenten die een studie volgen met kleinere arbeidskansen, zoals de studie Koreaans, wat een populaire studie is met een kleine baankans, meer te laten betalen. Dit maakt de studies in de techniek toegankelijker als ze goedkoper zijn, dit zou erg interessant zijn voor de arbeidsmarkt.

 

Technisch personeel gezocht als docent

Toch volgen de laatste tijd meer jongeren technische studies. Daarbij komt wel het volgende probleem om de hoek kijken: er zijn te weinig docenten! Er komen meer ‘hybride docenten’ maar hier zijn er nog meer van nodig. Een hybride docent houdt in dit geval in dat een installateur bij zijn/haar bedrijf blijft werken en daarnaast een aantal lessen in de week op een mbo-school geeft. Dit is ook meteen een goede oplossing voor technici die lichamelijke klachten of beperkingen hebben waardoor ze nu minder goed hun werk kunnen doen, hierdoor hoeven hun baankansen dus zeker niet te verkleinen.

 

Er zijn veel technici nodig de komende jaren om Nederland ‘groener’ te maken zodat we als land aan de eisen kunnen voldoen die door de EU gesteld zijn. Veel baankansen en zeker een goede reden tot omscholing dus! Bovendien werk je ook nog eens mee aan het leefbaar houden van onze aarde, een onderwerp waar we het de laatste tijd te weinig over hebben. Kortom zijn er dus genoeg kansen en opportuniteiten voor technische medewerkers in Nederland voor de komende jaren.

PlaytoWork in de techniek

PlaytoWork is een bemiddelaar in Installatie-, Elektro- en Servicemonteurs. Wij hebben mbo-kandidaten met een opgebouwd soft skill profiel, hierdoor matchen ze beter op functies en wij zijn er zeker van dat wij kunnen meedragen aan de verbetering van het klimaat in Nederland door al onze toppers een passende baan te leveren. Ben jij of ken jij iemand die op zoek is naar zo’n kandidaat, of zoek jij zelf een baan als Installatiemonteur? Neem dan contact met ons op!

Deel dit
Recommended Posts
mbo onderwijs komt in de problemennieuwe mediawet influencers