Van mbo naar hbo, een groei in het aantal studenten

 In Blog

Na het behalen van een mbo-diploma staan studenten voor de keuze om te beginnen op de arbeidsmarkt of om door te studeren. Voor het zesde jaar op rij is het aantal studenten dat doorstroomt van mbo naar hbo gegroeid. Het is een langlopende trend die zich voortzet.

In het huidige studiejaar 2020/2021 is het recordaantal van 40.852 mbo-gediplomeerden ingestroomd in het hbo, meldt Mbo Today. Dit is een groei van maar liefst 11% ten opzichte van vorig studiejaar. In vergelijking met 2015 is er zelfs een groei van bijna 30% waarneembaar.

Corona crisis

De recente groei hangt samen met de corona crisis. In een periode van economische teruggang is er vaak een toename in de doorstroom van mbo naar hbo. Dit zag je ook bij de kredietcrisis van 2008. Daarnaast hebben vertraagde mbo’ers de mogelijkheid gekregen om voorwaardelijk toegelaten te worden tot het hbo in de laatste fase van hun opleiding.

Associate Degree opleiding

Studenten met een mbo-4 diploma kunnen ook kiezen voor een associate degree-opleiding. Dit is een beroepsgericht hbo-programma van twee jaar. Onder studenten wordt dit programma steeds populairder. In het huidige studiejaar waren er 9.500 nieuwe inschrijvingen, een groei van zo’n 20% ten opzichte van vorig studiejaar. Het is met name bedoeld voor mbo’ers die na hun opleiding nog willen studeren, maar niet direct willen beginnen aan een 4-jarige hbo opleiding. In totaal zijn er nu zo’n 1800 AD-studenten ingeschreven op de hbo-instellingen.

Ben jij klaar met je mbo-studie en weet je nog niet wat je hierna wilt doen? Ontdek PlaytoWork en krijg inzicht in wat je echt wilt, en past bij wie je bent. Door middel van serious gaming krijg je inzicht in je eigen kunnen. Dit inzicht kan je goed gebruiken voor het maken van je keuze na het behalen van je mbo-diploma.

Deel dit
Recommended Posts
De ultieme bijbaanhoreca-opleiding