Weinig vertrouwen in de arbeidsmarkt

 In Werkgever blog

Weinig vertrouwen in de arbeidsmarkt 

De Coronacrisis heeft niet alleen veel mensen hun baan gekost, maar heeft ook gezorgd voor weinig vertrouwen in de arbeidsmarkt. Uit onderzoek van PageGroup is namelijk gebleken dat het vertrouwen in de huidige arbeidsmarkt sinds 2016 niet meer zo laag geweest is onder werkzoekenden. Waar komt deze wantrouw vandaan? 

Paniek op de arbeidsmarkt 

De onverwachte uitbraak van Corona zorgde voor hoge terugloop in omzet voor bedrijven, wat resulteerde in 140.000 bedrijven die steunhulp aangevraagd hebben bij de overheid. Maar ondanks dat loonkosten betaald kunnen worden, heerst er nog steeds grote onderzekerheid over baanbehoud onder medewerkers. Een derde ervan is zelfs bang om hun baan te verliezen binnen zes tot twaalf maanden. De angst voor baan verlies uit zich in het gedaalde vertrouwen op de huidige arbeidsmarkt van 26% naar 50%. Dat werkzoekenden weinig vertrouwen hebben in de arbeidsmarkt is dus overduidelijk, al helemaal als meegenomen wordt dat de daling in percentage over een bestek van 3 maanden gaat.

Gedaald vertrouwen, maar toch hoop

Opmerkelijk aan deze cijfers is dat 59% van de werkzoekenden wel een baan denkt te vinden binnen drie maanden. Dat is tegenstrijdig met de eerder besproken angst voor baanverlies. Deze cijfers zijn het gevolg van het veranderde eisenpakket. De verschuiving van arbeidsvoorwaarden bij een nieuwe baan is vergeleken met voor het coronavirus gestegen. Hiermee wordt bedoel dat accepteren van een baan waar de arbeidsvoorwaarden afwijken van oorspronkelijke eisen is verdubbeld. Het percentage is gestegen 70%. Na de uitbraak van COVID-19 zijn werkzoekenden dus flexibeler geworden in acceptatie van lagere arbeidsvoorwaarden dan zij oorspronkelijk hadden omdat zij graag werk willen. 

Weinig vertrouwen in de arbeidsmarkt, maar toch hoop

Naast alle negatieve gevolgen die de crisis met zich meebrengt, zijn er gelukkig nog lichtpuntjes. 88% van de ondervraagden bleek bewust te zijn geworden van werk en privé belang. Bewustwording hiervan is gekomen door het gedwongen thuiswerken. Invulling van eigen werktijden werd positief ervaren, omdat zelf bepaald kon worden wanneer er gewerkt zou worden. Ook werkgevers zijn positief verrast door het effect dat flexibele werktijden en locaties heeft op de efficiëntie van de bedrijfsvoering. Werkgevers zijn hierdoor ook flexibeler geworden, er is nu veel meer ruimte voor eigen invulling van werk en privé.

 

 

Weinig vertrouwen in de arbeidsmarkt

Deel dit
Recommended Posts
mbo personeel werven coronawhatsapp solliciteren