Whatsapp solliciteren; het nieuwe solliciteren

 In Werkgever blog

Whatsapp solliciteren; het nieuwe solliciteren?

Waar whatsapp voorheen alleen werd gebruikt om contact te houden met anderen, wordt het medium ook steeds vaker ingezet voor sollicitaties. Whatsapp solliciteren is een opkomende trend en sluit goed aan bij de digitale generatie Z en millennials. Door de positieve reacties vanuit de werkgever en de kandidaat wordt Whatsapp solliciteren steeds vaker gebruikt. Wat maakt het dit nieuwe solliciteren zo succesvol?

Nieuwe generatie, nieuwe methode

Normaal gesproken meldt iemand zich aan via een vacature en stuurt een sollicitatiebrief met cv in de bijlage. Echter wordt het schrijven van een sollicitatiebrief als lastig ervaren en is gebleken dat jezelf onderscheiden moeilijk is. Ondanks deze ervaringen wordt deze “oude” manier van solliciteren nog steeds gebruikt. Maar er is ook vernieuwing opkomst, namelijk het gebruik van Whatsapp. Whatsapp solliciteren is een laagdrempelige manier om contact te hebben met potentiële werknemers. Er ontstaat makkelijk een gesprek en er ligt minder druk op professionaliteit. Naast Whatsapp zijn er tegenwoordig op andere sociale media verschillende swipes met vacatures te vinden waar ook goed op gereageerd wordt. Denk hierbij aan Facebook of Instagram. Deze bevinding wordt bevestigd door een recent onderzoek van Sollicitatiedokter. Zij deden onderzoek onder 2000 respondenten waaruit bleek dat generatie Z en millennials vinden het de normaalste zaak van de wereld om online te solliciteren.

De voordelen

Whatsapp solliciteren heeft meerdere voordelen voor beide kanten.

Voor werkgevers:

  1. Er ontstaat makkelijker en sneller contact. Generatie Z en millennials mailen minder, maar Whatsappen wel veel. Ze reageren dus sneller omdat ze vaker online zijn. Daardoor vindt er een gesprek plaats en is de kandidaat ook makkelijker te bereiken.
  2. Werkgevers krijgen een beter beeld van de kandidaat door de directe communicatie die er plaats vindt. Over de mail is iemand peilen lastiger dan wanneer je de persoon direct spreekt over Whatsapp. Hierdoor kan een makkelijkere keuze gemaakt worden wie geschikt is.
  3. Het contact is overzichtelijker door het makkelijk teruglezen van chats.
  4. Meer kandidaten melden zich aan omdat het laagdrempelig is waardoor er meer kans is om de juiste kandidaat te vinden.

Voor kandidaten:

  1. Kandidaten durven zich sneller aan te melden door het laagdrempelig contact.
  2. Een kandidaat kan zich beter onderscheiden van anderen doordat er een persoonlijk gesprek is.
  3. Er hoeft niet veel tijd besteed te worden aan een sollicitatiebrief.
  4. Het is een comfortabele omgeving voor kandidaten waardoor zij zich meer op hun gemak voelen.
  5. Er hoeft niet lang gewacht te worden op antwoord van het bedrijf en de status van de  Whatsapp sollicitatie.

Whatsapp solliciteren is het nieuwe solliciteren

Kortom is er veel verbeterd in de communicatie richting een sollicitatie. Het kan veel efficiënter voor beide partijen en het levert grote voordelen op. Whatsapp is wel intensiever werk dan een sollicitatiebrief, maar dat heb je over voor het vinden van je toekomstige collega.

Weg met sollicitatiebrieven

Bij PlaytoWork hebben wij al vanaf het begin de sollicitatiebrief afgezworen. Het is een veel te rechtlijnige indiening die totaal geen beeld geeft van de sollicitant. Wij geloven in het matchen op soft skills, je persoonlijkheid. Door het spelen van serious games geven wij onze app gebruikers inzicht in zichzelf en maken wij matches die bij hen passen. Zodat zij in de toekomst een gelukkiger en langer werkbestaan hebben bij een baas en zichzelf beter leren kennen wat van pas kan komen in de toekomst. Daarnaast gebruiken wij bij PlaytoWork ook Whatsapp voor sollicitaties wat ervoor zorgt dat wij goed en nauw contact hebben met onze doelgroep.

Als je benieuwd bent naar jouw soft skill profiel of matches met een baan, download de app!

Mocht je opzoek zijn naar mbo’ers voor een vacature en je kan ze niet vinden? Wij hebben ze!

 

Deel dit
Recommended Posts
Weinig vertrouwen in de arbeidsmarktImpact maken door anders te zijn