Zo veel mensen in het park: ik maak me zorgen! Niet over onze gezondheid maar over de economie.

 In Blog

Net als voor veel mensen – hoeveel zijn dat er eigenlijk? – die in tech-bedrijven werken is het voor ons bij PlaytoWork niet heel bijzonder om thuis te werken. Vanzelfsprekend doen we dat nu meer dan ooit want een deel van onze klanten waaronder in de horeca en hospitality hebben hun vacatures om begrijpelijke reden stilgezet. De vraag naar, kort geleden nog schaarse, mensen is van de ene op de andere dag compleet verdwenen. Je zou als recruiter of HR-specialist overigens nog steeds bezig kunnen of moeten zijn met de situatie zoals die over een paar weken of maanden er vast weer zal zijn. Maar ik kan me voorstellen dat we met elkaar daar nog even aan moeten wennen. Toprecruiter Jacco Valkenburg refereerde eerder vandaag aan een blog uit 2012 die mij ook nu weer verstandig lijkt: anticyclisch werven.

Zie https://www.recruitingroundtable.nl/5-redenen-om-anticyclisch-te-werven/.

Dat niet iedereen nog bezig is met de scherven bij elkaar te vegen blijkt als ik – terwijl ik deze blog aan het schrijven ben – een koud belletje krijg van een onbekende WBSO-subsidieadviseur. Deze enthousiasteling was duidelijk al bezig met zijn eigen economie. Wel een goed initiatief maar hij had een slecht verhaal en die heb ik dus afgepoeierd.

Afijn, ik was dus aan het thuiswerken waar we bij PlaytoWork ervaring mee hebben en besloot een wandelingetje te maken voordat we als coronateam weer een Zoom-call hebben om de dag af te sluiten. Bestaat het werkwoord ‘zoomen’ al? Maar goed, ik schrok me rot. Ik was nog geen 5 meter in het park of ik werd omringd door zoveel mensen dat ik me zorgen ging maken. Geen zorgen om mijn gezondheid in dit geval maar zorgen om de economie. Zo veel mensen: zouden die niet bezig moeten zijn met de economie draaiend houden of hun kinderen niet moeten lesgeven (als ze die hebben)?  Wellicht verzaken ze hun taak en gaan in de tijd van de baas hardlopen, flirten, hun Tai Chi oefeningen doen of zomaar midden op de dag wat rondwandelen? Nu mag ik van ‘goeddenker’ Rutger Bregman niet meer verkeerd over mensen denken want ‘alle mensen deugen’, dus die gedachte van verzaken moet ik maar even naast me neerleggen. Mogelijk zijn het dan allemaal ontslagen horeca-mensen of zzp’ers van wie het contract per direct is gestopt of het zijn het gewoon studenten met te veel energie. Dat laatste mogelijk niet gezien de leeftijd en de kleur van de trainingspakken (sorry) maar ook daar kun je je soms goed in vergissen. Ik was zelf op oudere leeftijd immers ook nog een student.

Kortom, als al deze mensen niet aan het werk zijn omdat het werk er niet meer is dan maak ik me echt zorgen over de economie; in ieder geval de diensteneconomie. Ik maak me net als Charles Darwin overigens geen zorgen over het aanpassingsvermogen van de mens. Dat leek me ook in het park uitstekend, dat dan weer wel. Ik weet niet of ik morgen weer ga wandelen.

Deel dit
Recommended Posts

Leave a Comment

tips voor online sollicitatie skype, zoom, facetimekrapte op de arbeidsmarkt